Μεταφράστε τη σελίδα

Αναζήτηση / Search

Socratic News


Are you interested in Democracy ?

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Πτολεμαίων Χώρες, εικόνες και χρώματα ιστορίας ...

English: Ptolemy_I_British_Museum
English: Ptolemy_I_British_Museum (Photo credit: Wikipedia)
Αυτό το βίντεο το αφιερώνω σε τόσους φίλους που μου το ζήτησαν, και στον Μάρκο που ένα βράδι μας ξενάγησε με τις αφηγήσεις του σε όλα αυτά τα μέρη που έχει περπατήσει και γνωρίσει τόσο καλά όσο την παλάμη του. Όταν η αφήγηση τελείωσε και εγώ ήμουν έτοιμος ν' αρχίσω τη δουλειά στο Google Images, ξαφνικά αντιλήφθηκα ότι έλειπε το πιο σημαντικό: η μουσική υπόκρουση! Τον ρώτησα αμέσως ποιο ελληνικό τραγούδι θα έβρισκε πιο ταιριαστό για μια ελληνική ξενάγηση στη παραλία της Ερυθράς. Η απάντηση με χτύπησε σα σφαίρα:
- Κι' άκοπο μασάς καφέ πικρό...
Αντιλήφθηκα αμέσως πόση πίκρα πρέπει να υπάρχει στην τόσο όμορφη αυτή περιοχή που τουλάχιστον στις φωτογραφίες θυμίζει παράδεισο. Κατάλαβα έτσι ότι θάπρεπε να δώσω ένα ελάχιστα τουριστικό χρώμα (αν και αυτό κυριαρχεί όπως φαίνεται στη Αίγυπτο), και αυτό επιχείρησα μαζεύοντας πολλές φωτογραφίες που ο Μάρκος βρήκε όλες αντιπροσωπευτικές.

Η διαδρομή καλύπτει όλες τις αφρικανικές ακτές της Ερυθράς Θάλασσας από το Σουέζ μέχρι τα Στενά Μπαμπ αλ Μάντεμπ ανάμεσα στο Τζιμπουτί και την Υεμένη. Συγκεφαλαιωτικά αναφέρω εδώ τα αρχαία ελληνικά ονόματα πολλών σημερινών πόλεων που ανάγονται κυρίως στα πτολεμαϊκά και τα ρωμαϊκά χρόνια.
Αίγυπτος
Ptolemaic Falcon
Ptolemaic Falcon (Photo credit: Rendzu)
Suez -- Αρσινόη (αφιερωμένη στη σύζυγο του Πτολεμαίου Β') και
Κλύσμα (ένα τεράστιο κάστρο πάνω στα κοντινά βουνά)
Hurghada -- Μυός Όρμος
Safaga -- Φιλωτέρας
Quseir -- Λευκός Λιμήν
Berenice -- Βερενίκη (αφιερωμένη στη σύζυγο του Πτολεμαίου Α')
Σουδάν
Suakin -- Πτολεμαΐς Θηρών (αιγυπτιακή αποικία απ' όπου οι Πτολεμαίοι μετέφεραν στην Αλεξάνδρεια ελέφαντες που τους χρησίμευαν σε πολεμικές συγκρούσεις). Στα ενδότερα του Σουδάν υπήρχε μια άλλη χώρα που λεγόταν Αιθιοπία και στην πρωτεύουσά της, την Μερόη, υπάρχουν ακόμη σήμερα πιο πολλές πυραμίδες από όσες στην Αίγυπτο.
Ερυθραία
Massawa -- Άδουλις (επίνειο του Αξούμ, πρωτεύουσας της Αβησσυνίας που είναι το σωστό όνομα της χώρας που σήμερα πολλοί κατά λάθος ονομάζουν Αιθιοπία)
Assab -- Αυαλίτης



English: Cartouches of Ptolemy IX in Edfu
English: Cartouches of Ptolemy IX in Edfu (Photo credit: Wikipedia)
Κλείνω τις σημειώσεις αυτές, αναφέροντας ότι το όνομα των Στενών Μπαμπ αλ Μάντεμπ (πλάτος: 32 χμ) σημαίνει στα αραβικά 'Πύλη των Στεναγμών' και ότι το ίδιο το Στενό χωρίζεται σε δύο τμήματα επειδή εκεί ακριβώς βρίσκεται και το υεμενικό νησί Περίμ
(Μπαρίμ ή Μαγιούν). Το μεγαλύτερο τμήμα απ' όπου περνάει η διεθνής ναυσιπλοΐα λέγεται Ντακτ αλ Μαγιούν, το μικρότερο όμως τμήμα που είναι υεμενικά χωρικά ύδατα (πλάτος¨3 χμ) λέγεται Μπαμπ Ισκέντερ ('Πύλη του Αλεξάνδρου'), επειδή κατά τις υεμενικές ισλαμικές παραδόσεις ο Μεγαλέξανδρος είχε περάσει και από δω!

Further reading:
Prof. Muhammad Shamsaddin Megalommatis, Somalia as Part of the East -- West Trade during the Antiquity
http://www.americanchronicle.com/articles/view/61989






Ο Σταυρός του Νότου -- Southern Crux Constellation
Αιμιλία Σαρρή -- Interpreted by: Aemilia Sarris,
Ποίηση: Νίκου Καββαδία -- Lyrics: Nicos Cavvadias
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος -- Music: Thanos Mikroutsikos

Σχετικά Άρθρα