Μεταφράστε τη σελίδα

Αναζήτηση / Search

Socratic News


Are you interested in Democracy ?

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Clay Shirky: How cognitive surplus will change the world. Πως οι μεμονομένες πληροφορίες , γίνονται κοινή γνώση και εργαλείο χειρισμού εκτάκτων αναγκών


Clay Shirky: How cognitive surplus will change the world.

Clay Shirky: Social media theorist.


About this talk

Clay Shirky looks at "cognitive surplus" -- the shared, online work we do with our spare brain cycles. While we're busy editing Wikipedia, posting to Ushahidi (and yes, making LOLcats), we're building a better, more cooperative world.

About Clay Shirky

Clay Shirky believes that new technologies enabling loose collaboration — and taking advantage of “spare” brainpower — will change the way society works. 

Why you should listen to him:

Clay Shirky's work focuses on the rising usefulness of decentralized technologies such as peer-to-peer, wireless networks, social software and open-source development. New technologies are enabling new kinds of cooperative structures to flourish as a way of getting things done in business, science, the arts and elsewhere, as an alternative to centralized and institutional structures, which he sees as self-limiting. In his writings and speeches he has argued that "a group is its own worst enemy." His clients have included Nokia, the Library of Congress and the BBC.
Shirky is an adjunct professor in New York University’s graduate Interactive Telecommunications Program, where he teaches a course named “Social Weather.” He’s the author of Here Comes Everybody, about the power of crowds, and the brand-new Cognitive Surplus: Creativity and Generosity in a Connected Age. 
"Shirky is one of the handful of people with justifiable claim to the digerati moniker. He's become a consistently prescient voice on networks, social software, and technology's effects on society."
WIRED

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Είστε έτοιμοι να κάνετε παιδιά;... Σίγουρα;;;

Planned ParenthoodImage via Wikipedia


Είστε έτοιμοι να κάνετε παιδιά;... Σίγουρα;;;

Υπάρχουν κάποια τεστ τα οποία θα πρέπει να κάνετε για να δείτε αν θα αντέξετε την ιδέα ότι θα έχετε έναν μικρό μπόμπιρα στα πόδια σας για τα επόμενα 6 χρόνια.
Κάντε το παρακάτω τεστ το οποίο θα σας βοηθήσει στην απόφασή σας...

Τεστ Βρωμιάς:

Αλείψτε τον καναπέ και τις κουρτίνες με μερέντα. Τοποθετήστε ένα σουβλάκι πίσω από τον καναπέ και αφήστε το εκεί όλο το καλοκαίρι.

Τεστ παιχνιδιών:

Αγοράστε μία κούτα 150 λίτρων και γεμίστε τη με LEGO (εναλλακτικά χρησιμοποιήστε στυλό ή βίδες). Παρακαλέστε ένα φίλο ή φίλη να τα σκορπίσει σε όλο το σπίτι. Κλείστε τώρα τα μάτια και προσπαθήστε να πάτε στο μπάνιο ή την κουζίνα χωρίς να βγάλετε άχνα: Στο κάτω-κάτω θα μπορούσατε να ξυπνήσετε το παιδί!

Τεστ super market:

Πάρτε ένα ή δύο ζώα (κατά προτίμηση κατσίκες) και πάρτε τις μαζί στην επόμενη επίσκεψη στο Super Market. Προσέχετε τις όλη την ώρα και πληρώστε ότι φάνε ή καταστρέψουν.

Τεστ ντυσίματος:

Προμηθευτείτε ένα μεγάλο ζωντανό χταπόδι και προσπαθήστε να το βάλετε σε ένα δίχτυ από πατάτες. Σιγουρευτείτε ότι έχετε βάλει όλα τα πλοκάμια μέσα στο δίχτυ.

Τεστ φαγητού:

Προμηθευτείτε ένα μεγάλο πλαστικό φλιτζάνι και γεμίστε το μέχρι την μέση με νερό. Στηρίξτε το φλιτζάνι σε μία κούνια, κρεμάστε την κούνια από το ταβάνι και σπρώξτε την. Προσπαθήστε τώρα να γεμίσετε με ένα κουτάλι το φλιτζάνι με μουλιασμένα Corn Flakes παριστάνοντας παράλληλα το αεροπλάνο. Μετά χύστε το περιεχόμενο του φλιτζανιού στο πάτωμα και μείνετε ήρεμοι.

Τεστ νύστας:

1. Προετοιμαστείτε ως εξής: Γεμίστε μια μαξιλαροθήκη με 3-4 κιλά υγρής άμμου.
2. Ξεκινήστε στις 6 μ.μ. να περπατάτε με την μαξιλαροθήκη στην αγκαλιά, κάνοντας παράλληλα την κίνηση του νανουρίσματος.
3. Κάντε το παραπάνω μέχρι τις 9 μ.μ. Τοποθετείστε την μαξιλαροθήκη τώρα στο κρεβάτι και βάλτε ξυπνητήρι στις 2 π.μ.
4. Σηκωθείτε στις 2 και ξαναμεταφέρετε την μαξιλαροθήκη για μία ώρα μέσα στο σπίτι και αυτήν τη φορά τραγουδήστε όμως και τραγούδια νανουρίσματος.
5. Βάλτε ξυπνητήρι στις 5 και επαναλάβετε το σημείο 4. και προσπαθήστε αυτήν την φορά να θυμηθείτε και άλλα τραγούδια νανουρίσματος.
6. Βάλτε ξυπνητήρι στις 7 και ετοιμάστε πρωινό.
7. Επαναλάβετε τα παραπάνω κάθε νύχτα για τουλάχιστον 3 χρόνια.
8. Έχετε υπομονή!!

Τεστ επιδεξιότητας για το βηπιαγωγίο και το δημοτικό:

Πάρτε ένα κουτί αυγών και προσπαθήστε να το μετατρέψετε με ένα ψαλίδι και νερομπογιές σε κροκόδειλο. Τώρα μετατρέψτε ένα χαρτόνι από χαρτί τουαλέτας σε ένα ελκυστικό κηροπήγιο. Μετά κατασκευάστε με σελοτέιπ και αλουμινόχαρτο ένα ακριβές αντίγραφο του πύργου του Άιφελ.

Τεστ αυτοκινήτου:

Πουλήστε το διθέσιο κάμπριο σας και αγοράστε ένα Renault Scenic. Τώρα πάρτε ένα παγωτό ξυλάκι σοκολάτα και τοποθετήστε το στο ντουλαπάκι. Αφήστε το εκεί για τουλάχιστον 24 ώρες. Πάρτε ένα κέρμα των 100 δραχμών και βάλτε το στο κασετόφωνο. Λιώστε μια σακούλα με μπισκότα βουτύρου και σκορπίστε τη στο πίσω κάθισμα. Χαράξτε τις πόρτες του αυτοκινήτου με μία τσουγκράνα.

Τεστ σωματικής ικανότητας (για γυναίκες):

Πάρτε ένα σακί με φασόλια και δέστε το γύρω από την μέση σας για 9 μήνες. Μετά αφαιρέστε τα φασόλια, αλλά αφήστε το σακί στη θέση του.
  

Τεστ οικονομικής ικανότητας (για άντρες):

Πηγαίνετε στην τράπεζα και αναθέστε πάγια εντολή με τα λεφτά του μισθού σας σε ίσα μέρη σε μαγαζιά παιχνιδιών, Σούπερ Μάρκετ και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Τελικό τεστ:

Βρείτε ένα φιλικό ζευγάρι που έχει ήδη ένα παιδί. Δώστε τους συμβουλές για θέματα όπως: πειθαρχία, υπομονή, ανεκτικότητα κλπ. Κάντε όσο μπορείτε εξυπνότερες προτάσεις βελτίωσης συμπεριφοράς. Τονίστε πόσο σημαντική είναι η συνεπής διαπαιδαγώγηση. Απολαύστε το πείραμα, γιατί είναι η τελευταία φορά που θα γνωρίζετε αυτές όλες τις συμβουλές. Πιθανόν να είναι και η τελευταία φορά που θα δείτε αυτό το ζευγάρι, αλλά μην πτοείστε!

Αυτό ήταν το τέλος του τεστ. Αν καταφέρατε και περάσατε όλες τις δοκιμές με επιτυχία:

Είστε έτοιμοι να γίνετε ευτυχισμένοι γονείς !!!!

Enhanced by Zemanta

Είσαι έτοιμος να παντρευτείς; - τεστ για γάμο, πόσο έτοιμος είσαι;

A traditional Japanese wedding ceremonyImage via Wikipedia

Είσαι έτοιμος να παντρευτείς; - τεστ για γάμο, πόσο έτοιμος είσαι;

 

Είσαι έτοιμος να παντρευτείς;
14-6-2010 [Σχόλια:0]
Προτού χορέψεις το χορό του Ησαΐα, κάνε το παρακάτω τεστ. Ανάλογα με το σκορ σου, θα ξέρεις ποιες είναι και οι πιθανότητες να πετύχει ο γάμος σου.
1. Πόσο χρόνο τη  γνωρίζεις;
Α. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου
Β. Κάποια χρόνια
Γ. Δύο έως τρεις μήνες
Δ. Τώρα τη γνωρίζω. Ηταν κεραυνοβόλος έρωτας
Ο χρόνος που έχετε περάσει μαζί -όχι απαραιτήτως ως ζευγάρι- είναι πολύ σημαντικός για τη συνέχεια της σχέσης μόλις αποφασίσετε να παντρευτείτε. Οσο καλύτερα ξέρει ο ένας τον άλλο τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις μετά το γάμο. Ο έρωτας δεν παίζει ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις. Σύμφωνα με έρευνες, ο άντρας ερωτεύεται μετά από τέσσερα ραντεβού, ενώ η γυναίκα κατά μέσο όρο στα δέκα. Μέχρι την αγάπη υπάρχει χρόνος.
2. Πώς σου φάνηκε ο γάμος του κολλητού σου;
Α. Η ευτυχισμένη μέρα της ζωής του
Β. Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής της νύφης
Γ. Είχε καλό φαγητό και τσάμπα ποτό
Δ. Σαν κηδεία που τύλιξαν με τούλι τα κόλλυβα
Η ιδέα του γάμου τρομάζει τους περισσότερους άντρες. Αυτό μπορεί να είναι απλώς μία προκατάληψη ως προς τη δέσμευση ή μπορεί να κρύβει κάτι πολύ μεγαλύτερο. Βρες τον πρωτογενή παράγοντα της φοβίας, γιατί μπορεί να φτάσεις στο συμπέρασμα ότι είσαι με το λάθος άτομο.
3. Οταν ακούς τη λέξη πάρτι, τι σου έρχεται πρώτα στο μυαλό; Α. Η ταινία με πρωταγωνιστή τον Πίτερ Σέλερς
Β. Το περασμένο Σάββατο που δεν μπόρεσες να κοιμηθείς με τη γιορτή των από πάνω
Γ. Το άνοιγμα των παραλιακών μαγαζιών
Δ. Γυναίκες, τζόγος και πολύ αλκοόλ
Ενα καλό τεστ, σύμφωνα με έρευνες, για να δεις αν είσαι αρκετά μεγάλος για να συνεχίσεις δεσμευμένος τη ζωή σου, είναι η αντίδρασή σου στο πάρτι. Οι Αγγλοι λένε ότι καταλαβαίνεις πότε έχεις ωριμάσει όταν σταματάς να χρησιμοποιείς τη λέξη «πάρτι» ως ρήμα. Τσέκαρε τα αγγλικά σου.
4. Κέρδισες το Τζόκερ. Τι θα κάνεις την πρώτη εβδομάδα σου;
Α. Ψάχνω για μεγαλύτερο σπίτι - οι τωρινές ντουλάπες δεν χωράνε τα πράγματά της
Β. Ηρθε η ώρα να κάνω μπάτσελορ πάρτι. Φεύγουμε για Λας Βέγκας
Γ. Δεν θα αφήσω σκυλάδικο χωρίς επίσκεψη    
Δ. Μπαίνω μόνος μου στο πρώτο αεροπλάνο που πηγαίνει Μαλβίδες ή Μπαχάμες
Την επόμενη μέρα μίας μεγάλης επιτυχίας -σε οποιονδήποτε τομέα- πρέπει να τη φαντάζεσαι δίπλα στη γυναίκα που θέλεις να παντρευτείς. Αν φαντάζεσαι την προαγωγή μαζί με τη σέξι γραμματέα στη νέα θέση σου, δεν είσαι στον σωστό δρόμο για τον έγγαμο βίο. Οχι μόνο δεν πρέπει να παντρευτείς, αλλά καλό θα ήταν να σκεφτείς μήπως ήρθε η ώρα να χωρίσεις.
5. Πού χάλασες το τελευταίο δώρο του Πάσχα;
Α. Ηθελε επισκευή η τέντα του σπιτιού
Β. Στο ταξίδι στο εξωτερικό που της είχα υποσχεθεί
Γ. Αγόρασα ποδήλατο για να κάνω γυμναστική
Δ. Πόνταρα στο Στοίχημα, άλλα έχασα. Τι να κάνουμε; Πάνω απ� όλα, υγεία.
Οι περισσότεροι άντρες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της ζωής μετά το γάμο, γιατί έχουν συνηθίσει να λειτουργούν με κέντρο τον εαυτό τους και τις ανάγκες τους χωρίς να σκέφτονται το σύντροφό τους. Βρες τις προτεραιότητές σου και μετά κανόνισε τις μελλοντικές δεσμεύσεις σου.  
6. Αυτήν τη στιγμή σε τι κατάσταση είναι το μπάνιο του σπιτιού σου;Α. Οπως πάντα: καθρεπτίζεσαι στα πλακάκια
Β. Θέλουν άλλαγμα οι πετσέτες
Γ. Δεν έχω ιδέα
Δ. Προτιμώ να χρησιμοποιώ τις δημόσιες τουαλέτες
Οπως ο έρωτας περνάει από το στομάχι, έτσι και ο γάμος περνάει από το μπάνιο. Η εμμονή των γυναικών με την καθαριότητα του μπάνιου φτάνει στα όρια της παράνοιας. Αν δεν είσαι έτοιμος να την ακολουθήσεις, μείνε μόνος σου.
Το σκορ σου
1. Εχεις μαζέψει περισσότερα Α και Β
Μπορείς να της ζητήσεις να σου πει το «ναι». 
2. Εχεις μαζέψει περισσότερα Β και Γ
Καλό θα ήταν να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου ως ελεύθερος. Δεν είσαι έτοιμος για τα σκαλιά.
3. Εχει μαζέψει μόνο Γ και Δ
Ξανακάνε το τεστ σε ένα εξάμηνο. Αν δεν έχει αλλάξει το σκορ σου, τότε ανάβαλε το γάμο επ' αόριστον. 

 

Enhanced by Zemanta

Galileo Galilee, Ο Γαλιλαίος και ο θρησκευτικός δογματισμός.

A replica of the earliest surviving telescope ...Image via Wikipedia
Galileo Galilee. Science and religious dogmatism.

Επανέρχεται το θέμα της θέσης των επιστημονικών ερευνών και των θρησκευτικών δογματισμών.

Η "αλάθητη παπική" γνώμη περί επιστημονικών θεμάτων έχει φτάσει σε κωμικοτραγικά επίπεδα, που ακόμα και τώρα αρνούνται να αποδεχθούν τα λάθη τους που μόνο στη φαντασία και στις περιγραφές άσχετων λογογράφων της βίβλου βασίζονται ακόμα και σήμερα.

Όταν οι θρησκευτικές πεποιθήσεις επιβάλλονται και γίνονται νόμοι της κοινωνίας, τότε φθάνουμε σε σκοταδιστικές κυβερνήσεις που με το φόβο και τις απειλές προσπαθούν να ελέγξουν συνειδήσεις και πνεύματα ελεύθερης σκέψης.

Ο ανίκανος ηγέτης, προσπαθεί είτε να εμφανίσει τους άλλους ως ανίκανους η να τους καταστήσει ανίκανους με απειλές, φυλακίσεις, βιαιοπραγίες και δολοφονίες.

Ο θρησκευτικός άνθρωπος θα πρέπει να ελέγχει τα όρια των πράξεων του, και να μη τα μεταφέρει στη δημόσια ζωή και λειτουργία, παρά να τα έχει μόνο για θρησκευτικούς οίκους, ιδιωτικούς χώρους και όχι ως επιβλητέα προς άλλους  πρακτική.

Ο μύθος του Αισώπου περί της αλεπούς που έχασε την ουρά της είναι πολύ σχετικός με αυτή τη προσπάθεια προσηλυτισμού.  Ο μύθος λέει ότι η αλεπού θέλει να περάσει το πάθημα της ως μόδα, έτσι ώστε να μη νιώθει μοναχική στην εμφάνιση, αλλά να παρουσιάζει την μοναχικότητα της ως μοναδικότητα , άρα και κάτι που και άλλοι θα έπρεπε να νιώσουν ότι θα ήταν μοναδικό να το έχουν, και έτσι η κολοβή αλεπού, να ανταλλάξει το αίσθημα της μοναξιάς και διαφοροποίησης, με αυτό της πρωτοπορίας σε ένα νέο κίνημα, άρα και αίσθημα υπερηφάνειας.

Και όταν η κολοβή αλεπού είδε ότι δε περνά η διαφήμιση της, τότε πήρε το τσεκούρι (ιερά εξέταση) και άρχισε να κόβει τις ουρές από τις μη συμμορφωμένες αλεπούδες.

Τα εγκλήματα που βασίζονται σε θρησκευτικές πεποιθήσεις ή σε νόμους που βασίζονται σε θρησκευτικές επιλογές, είναι εγκλήματα κατά της νοήμωνος ανθρωπότητας.

Αυτές οι κινήσεις των θρησκευτικών οργάνων καθοδήγησης παρουσιάζουν το εμπόλεμο πνεύμα κατά της επιστημονικής κοινότητας.

Τα παρακυκλώματα των θρησκευτικών ταγμάτων παρουσιάζουν ακόμα και τώρα το Γαλιλαίο ως μέλος μιας άλλης θρησκευτικής οργάνωσης (Μασονία), που δείχνει μια προσπάθεια θόλωσης της πραγματικής πηγής του πολέμου,  που είναι η αντίθεση των δογματισμών με τη πρακτική της θεωρητικής έρευνας και εναπόδεικτης μελέτης.
Enhanced by Zemanta

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Άγγελοι και παπάδες μας τρώνε τα υλικά αγαθά;



Για να μη πάνε ούτε μια μέρα στη φυλακή, βρίσκουν από τα αδήλωτα εισοδήματα τους, να πληρώσουν πρόστιμα ύψους κατά πολύ μεγαλύτερα από τα δηλωθέντα κέρδη τους και κανένας δε διενεργεί έλεγχο πόθεν έσχες, αλλά χαρούμενοι νιώθουν ότι η είσπραξη των μικρών σε σχέση με τα κλοπιμαία ποσά είναι αρκετή αποζημίωση, και χαρίζουν τη δημόσια περιουσία στους πολιτικάντηδες.

Εάν νιώθετε Έλληνες, ότι καλά κάνουν, αφού βολεύουν κάποιους ημέτερους σας, τότε δε θέλουμε να ακούμε για διαμαρτυρίες, απεργίες και στάσεις εργασίας.

Ποια η σχέση της λεγόμενης τρομοκρατίας στην Ελλάδα με τις παρακρατικές κομματικές δαιδαλώδεις οργανώσεις και τις ομάδες βίας; Μήπως είναι πολύ παλιές οι ιστορίες των φόνων κατά τις προεκλογικές περιόδους στις Σέρρες για να θυμηθούμε τα ντόπια εγκλήματα;

Βλέπετε οι εκλογές ήταν σημεία διαγραφής, παραγραφής και αφέσεων αμαρτημάτων.

Τώρα οι εκλογές είναι απαγορευτική πράξη, και έτσι ο μόνος δρόμος για την αποσιώπηση των εχόντων τη γνώση, είναι οι δολοφονίες.

Οι επιθέσεις κομματαρχών και κομματόσκυλων με σιδερολοστούς εναντίων άλλων κομματαρχών, βλέπω ότι μετατρέπονται σε μαφιόζικα συμβόλαια θανάτου. Το βαθύ κράτος έχει ακόμα απλωμένα τα πονηρά του πλοκάμια σε κάθε υπηρεσία της χώρας (και όχι μόνο στις κρατικές).

Ποια η σχέση των ημιαυτόνομων μονάδων της παλαιάς ΚΥΠ μέσα στα κυκλώματα διαφθοράς των πολιτικών, των λεγόμενων κουκουλοφόρων των Εξαρχείων (ως άλλο Ναϊρόμπι κατασκόπων στο κέντρο της Αθήνας). Τι έγινε με τις υποκλοπές και τις ανώτερες τάξεις της εξευγενισμένης ΕΥΠ; Ποιος διέταξε ποιον να τις κάνει και ποιος ήταν ο παραλήπτης;

Συμμαζέψτε τους πεπτωκότες  αγγέλους που μόνο σαπίλα σκορπάν όπου βρεθούν.

Ενοικιάζονται φίλοι με την ώρα


Αν δεν έχετε φίλους...νοικιάστε τους από


Εταιρεία ενοικιάζει φίλους !!! και δεν είναι πλέον μοναχικός, μοναχός και χαμένος.

Τελικά άμα πλουτίσεις πολύ μόνο με αυτό το τρόπο θα έχεις φίλους κοντά σου.


Δείτε τι όμορφος είναι ο κόσμος που έχουμε φτιάξει για τις νέες γενιές ανθρώπων!





Ερωτώ τι από τα δύο παρακάτω ισχύει:

Πρέπει να είσαι βλάκας για να κάνεις πολλά λεφτά;

ή

Πρέπει να έχεις πολλά λεφτά για να γίνεις βλάκας;


Εάν ισχύει η πρώτη περίπτωση βλέπω ότι ποτέ δε θα γίνω πλούσιος, και εάν ισχύει η δεύτερη περίπτωση τότε δε κινδυνεύω να αποβλακωθώ.

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Κάποια χρήσιμη τεχνική για να διαλέξετε πολιτικούς και δικηγόρους

Πρόσφατη Ελληνική Ιστορία

Στο Τουρκμενιστάν αυτή η φωτιά καίει συνεχώς τα τελευταία 35 χρόνια

The Door to Hell (in the nighttime) / Turkmeni...Image by flydime via FlickrThe Derweze area is rich in natural gas. While drilling in 1971, geologists tapped into a cavern filled with natural gas.[1] The ground beneath the drilling rig collapsed, leaving a large hole with a diameter of about 70 metres (230 ft) at 40°15′10″N 58°26′22″E. To avoid poisonous gas discharge, it was decided to burn it off.[2] Geologists had hoped the fire would use all the fuel in a matter of days, but the gas still burns 40 years later. Locals have dubbed the cavern "The Door to Hell".[3]
Next to capturing the gas, flaring is safer and friendlier to the environment than releasing the methane into the atmosphere, as methane is a relatively potent greenhouse gas with a high global warming potential of 72 (averaged over 20 years) or 25 (averaged over 100 years).[4]
Turkmenistan plans to increase its production of natural gas. In April 2010, the President of Turkmenistan Gurbanguly Berdimuhamedow visited the site and ordered that the hole should be closed, or other measures be taken to limit its influence on the development of other natural gas fields in the area.[5]



Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Το τελευταίο ρεπορτάζ του Σωκράτη Γκιόλια

Συντάκτης: Κώστας Βαξεβάνης


Τέτοιες ώρες είναι εύκολο να κυλήσεις στον συναισθηματισμό. Είναι εύκολο να χαθείς και στο φόβο. Να φτάσεις στο σημείο να πιστεύεις πως η ασφάλειά σου είναι ο φόβος σου. Να ζεις σαν σκια που φοβάται σκιές. Αν κάνω το πρώτο θα είναι λάθος, ενώ αν κάνω το δεύτερο δεν θα σέβομαι τον εαυτό μου και το τελευταίο ρεπορτάζ του Σωκράτη Γκιόλια. Αυτό στο οποίο ο ίδιος έπεσε νεκρός.

Ο Σωκράτης με... πήρε τηλέφωνο πριν από δέκα μέρες για να βγω στην εκπομπή του στο «Θέμα». «Κανόνισε την βδομάδα αυτή να βρεθούμε για να ξεκινήσεις μια εκπομπή στο ραδιόφωνο» είπε πριν κλείσει το τηλέφωνο. «Καλά ρε Σωκράτη μη βιάζεσαι, δεν πρόκειται να χαθούμε» του απάντησα. Χαθήκαμε τελικώς. Ο Σωκράτης χάθηκε. Από τα χέρια κάποιων που αυτοαπακολούνται «Σέχτα Επαναστατών». Φαντάζομαι πως κάποια στιγμή θα βγάλουν και μία προκήρυξη όπου θα λένε διάφορα. Αν έχεις την ικανότητα να σκοτώνεις ανθρώπους έχεις σίγουρα και αυτή να δημιουργείς αιτίες.

Δεν θυμάμαι κανέναν επαναστάτη να σκοτώνει δημοσιογράφους. Μόνο παρακρατικούς. Στην Ελλάδα το 1946 οι ταγματασφαλίτες σκότωσαν στην Μαγνησία τον δημοσιογράφο του Ριζοσπάστη Κώστα Βιδάλη. Και το 1948, άγνωστοι, τον δημοσιογράφο του CBS Τζώρτζ Πόλκ. Η δολοφονία του Πολκ που αποδόθηκε στους αντάρτες, είχε τελικώς για αρχιτέκτονες τις μυστικές υπηρεσίες Βρετανίας και ΗΠΑ.

Έμελλε ο Σωκράτης να αποδείξει, σε αυτό το τελευταίο ρεπορτάζ της ζωής του, πως στην Ελλάδα οι δημοσιογράφοι δολοφονούνται ακόμη. Μήπως απέδειξε και πως υπάρχουν ακόμη παρακρατικοί;

Όταν εμφανίστηκε με προκήρυξή της η Σέχτα Επαναστατών, ήμουν από τους πρώτους που είχα γράψει, πως καμιά αριστερή ομάδα, δεν αυτοαποκαλεί τον εαυτό της με τον προσδιορισμό «σέχτα». Ο όρος σέχτα, είναι αρνητικός για οποιονδήποτε αριστερό. Και είχα αφήσει να εννοηθεί πως το πιθανότερο είναι κάποιος να τον επέλεξε ξεφυλλίζοντας ένα μαρξιστικό λεξικό προσπαθώντας να κάνει αριστερά βαφτίσια. Αλλά ήταν πολύ απολίτικος ή επαγγελματίας προβοκάτορας.

Αυτοί οι «ιδεολογικοί τιμωροί» που φαίνονται να αγνοούν ακόμη και το τι σημαίνει σέχτα, σκότωσαν έναν δημοσιογράφο χωρίς φρουρά, που ήταν ταυτισμένος με την δημιουργία των ισχυρών blogs στην Ελλάδα. Δηλαδή με την αποδυνάμωση των παραδοσιακών και διαπλεκόμενων ΜΜΕ. Έκαναν έτσι εκατοντάδες άλλους να φοβηθούν. Σίγουρα όχι τους φυλασσόμενους ή τους παρακοιμώμενους. Το έκαναν απλώς γιατί αυτός είναι ο ρόλος τους.

Νομίζω πως η Ελλάδα ζει, ότι έζησε η Ιταλία την δεκαετία του 70 και του 80. Όταν οι Μυστικές Υπηρεσίες και ο παρακρατικός μηχανισμός της Gladio δημιούργησαν στην γειτονική χώρα με βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες,ένα κλίμα φόβου και έντασης, που έκανε να φαντάζει αναγκαίο ένα σκληρό κράτος

Η χώρα μας μπήκε σε αυτήν την τροχιά από το 2004. Όταν το κράτος, στο όνομα εξυπηρέτησης κάποιων «συμφερόντων» του, επέτρεψε σε ομάδες να κινηθούν εξωθεσμικά. Αποκαλύφθηκε πως αυτές οι ομάδες παρακολουθούσαν πολιτικούς και τον πρωθυπουργό, μέσα από το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, έσβησε τα ίχνη των παρακολουθήσεων-κυκλοφορει σήμερα ελεύθερος- και τρεις υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή ανέλαβαν να δώσουν την παράσταση της μπουρδολογικής συγκάλυψης. Δεν πιάστηκε κανένας. Το κράτος συνέχισε ήσυχο να κυνηγάει «τρομοκράτες» ίσως γιατί ήταν πολύ βέβαιο πως δεν κινδύνευε από τους υποκλοπείς που μαγνητοφωνούσαν τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τα κρατικά μυστικά. Αργότερα αποκαλύφθηκε πως την περίοδο εκείνη είχε πεθάνει ο υπάλληλος της Vodafone Τσαλικίδης. Στο αρχείο μου έχω μερικές φωτογραφίες του νεκρού Τσαλικίδη. Είναι ήρεμος σαν κοιμισμένος. Όλοι γνωρίζουν πως ένας άνθρωπος που αυτοκτονεί αποφασίζοντας να κρεμαστεί δεν έχει αυτή την όψη. Εκτός αν τον πάρει ο ύπνος την ώρα που κρεμιέται.Η επίσημη εκδοχή όμως είναι πως αυτοκτόνησε.

Πρόσφατα αποκάλυψα πως ένας μηχανισμός της ΕΥΠ έκανε ιδιωτικές παρακολουθήσεις. Ανώτερα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας είχαν διαμορφώσει ένα παραμάγαζο. Το θέμα έληξε «ομαλά» και πάλι.

Ένα τέτοιο σύστημα χρειάζεται νεκρούς. Μπορεί να είναι αυτοί που ενοχλούν, αυτοί που ξέρουν ή αυτοί που θα παραδειγματίσουν. Οι πολίτες θα γίνουν αυτοί που θα φοβούνται. Και δεν γίνεται να τους σκοτώσουν υπογράφοντας ως παρακράτος. Μπορούν να υπογράψουν ως επαναστάτες. Σημασία έχει ο νεκρός και το μηνυμα και όχι ο δολοφόνος.

Η Ελάδα έχει μπει σε έναν κύκλο ανωμαλίας. Είναι εύκολο να χαθούμε στα δάκρυα και στο φόβο μας. Αυτό θέλουν. Ας μην γελιόμαστε. Τα blogs ήταν για το σύστημα μια κατάσταση εκτός ελέγχου. Όποιες ανεξάρτητες φωνές, επίσης. Η φράση της Σέχτας , «όποιος δημοσιογράφος βρεθεί μπροστά μας θα τον πυροβολήσουμε στο κεφάλι», δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε επαναστατική ρήση. Είναι εκ των πρωτέρων δικαιολόγηση μιας επιλογής που μπορεί να δημιουργήσει την κατακραυγή του κόσμου. Έτσι τώρα φαντάζουν συνεπείς και σκληροί ενώ είναι απλώς δολοφόνοι.

Για τους δημοσιογράφους διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση. Μετράμε και κλαίμε έναν νεκρό,που για πολλούς ήταν ένας φίλος, αλλά πρέπει να μετρήσουμε τις ευθύνες. Αν φοβηθούμε θα έχουμε χάσει. Αν φοβηθούν, θα εξαφανιστούν. Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά στον κόσμο, και μαζί με την μνήμη του Σωκράτη να υπερασπίσουμε την τιμή μας. Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήνουμε μια χώρα να θεωρεί φυσικά φαινόμενα τη βρωμιά, την ατιμωρησία, το παρακράτος, τις δολοφονίες και τους τρομοκράτες. Και την αφήνουμε

Δεν χρειάζεται μνημόσυνα ο Σωκράτης. Χρειάζεται εμείς να μην νεκρωθούμε.

ΥΓ 1 :Κύριε Χρυσοχοίδη, η αρχική βεβαιότητα της ΕΛΑΣ ότι πρόκειται για εκτελεστές του κοινού εγκλήματος δεν ήταν απαραίτητα λάθος. Ίσως ήρθε η ώρα ωστόσο να προσεγγίσετε το θέμα πολιτικά και όχι αστυνομικά
ΥΓ2: Προς Σέχτα. Η φράση του Μάο «χτύπα έναν για να φοβίσεις 100» που σας είναι αρεστή πού ακριβώς αποσκοπεί στη περίπτωσή σας; Τι κάνουν αλήθεια οι φοβισμένοι δημοσιογράφοι;


http://www.koutipandoras.gr/ArticleDetail.aspx?nodeSerial=001002005&nodeId=15&articleId=3205

Τελικά η λεγόμενη τρομοκρατία είναι καθαρά συνδεδεμένη με το παρακράτος και το κύκλωμα της διαφθοράς

Συλλυπητήρια.