Μεταφράστε τη σελίδα

Αναζήτηση / Search

Socratic News


Are you interested in Democracy ?

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Οι προολύμπιες θεότητες και ο ερχομός του Δία

Οι προολύμπιες θεότητες και ο ερχομός του Δία.

(Χθόνιες και καταχθόνιες θεότητες που θα αφομοιωθούν με τους ολύμπιους θεούς. Οι αρχαιότεροι ιεροί τόποι και τα λίκνα της μυθολογίας. Η κοσμογονία και ο θρίαμβος του Δία.)





από τη σελίδα Οι προολύμπιες θεότητες και ο ερχομός του Δία-(Ντοκιμαντέρ)

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Σήμερα θα δούμε τι θα πει Ελλάδα

Σήμερα στις 18.30 θα γίνει συγκέντρωση έξω από τη Γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα (Καραολή και Δημητρίου 3, Κολωνάκι), σχετικά με τις αποζημιώσεις του Β Παγκοσμίου πολέμου. Επιεδή καμία χώρα δεν καταστράφηκε τόσο πολύ από τους Γερμανούς, λογικό είναι στη συγκέντρωση αυτή να δούμε όλο τον Ορθόδοξο λαό μας, όλο το στρατό μας, όλη τη Βουλή μας, όλη την κυβέρνηση, όλα τα κόμματα, όλους τους φοιτητές, όλους τους μαθητές, όλα τα συνδικάτα, όλους, τους πάντες. Λογικό είναι αυτή η συγκέντρωση να είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Αν όμως γίνει μια μικρή και ασύμαντη συγκέντρωση, τότε απλά θα επιβεβαιωθούν όσοι πιστεύουν ότι στην Ελλάδα οι Έλληνες είναι ελάχιστοι, και οι Βάρβαροι κρατούν παντού τα ινία.

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Τα ξέρει όλα ... ο σερβιτόρος ...

ΝΑΖΙΣΜΟΣ (η άνοδος)

Η ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΙΣΟΠΕΔΩΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ
"ΝΑΖΙΣΜΟΣ (η άνοδος)"

Το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να σκιαγραφήσει τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες μέσα στις οποίες αναδύθηκε το φασιστικό κίνημα. Μετά τη διάψευση των σοσιαλιστικών – επαναστατικών ιδεών από το ξεκίνημα του Α΄ παγκοσμίου πολέμου, το προλεταριάτο της Ευρώπης αντί να ακολουθήσει τα επαναστατικά κελεύσματα και το «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε», αφέθηκε να παρασυρθεί από το μιλιταρισμό, τον εθνικισμό και τον σοβινιστικό πατριωτισμό. Έγινε κρέας για τα κανόνια των καπιταλιστών και τελικά επικράτησε το «Προλετάριοι όλων των χωρών σφαχτείτε»!

Όμως η κρίση και τα αδιέξοδα που δημιούργησε ο πόλεμος, επανέφεραν τις σοσιαλιστικές ιδέες στο προσκήνιο. Η μεγάλη ρωσική επανάσταση του 1917, δημιούργησε την προσδοκία στο προλεταριάτο, ειδικά της Ευρώπης, ότι είναι δυνατό να απαλλαγεί από τους δυνάστες και εκμεταλλευτές του. Ένα χρόνο μετά, ξεσπά η επανάσταση των Συμβουλίων στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης διεξάγονται επαναστατικές απόπειρες. Δυστυχώς, δεν κατάφεραν να εδραιωθούν και να επικρατήσουν.

Ιδιαίτερα στη Γερμανία δέχτηκε την επίθεση της αντίδρασης που την απάρτιζε μια συμμαχία βιομηχάνων καπιταλιστών, τραπεζιτών, παλιών γαιοκτημόνων (γιού-γκερς), στρατοκρατών και μεσοαστών. Αυτή η συμμαχία ήταν που λίγο αργότερα θα αποτελούσε τη βάση και τη μαγιά για τη συγκρότηση και τη δημιουργία του ναζιστικού κινήματος. Οι ναζί, για να προσεταιριστούν το προλεταριάτο της Γερμανίας, επικαλέστηκαν το σοσιαλισμό και υπέκλεψαν συνθήματα και ιδέες, αφού ο σοσιαλισμός παρέμενε δημοφιλής στους κόλπους της εργατικής τάξης.

Τα Freikorps παραστρατιωτικές οργανώσεις κρούσης, που κάλιψε και χρηματοδότισε η κυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών αποτέλεσε η βάση που πάνω της στηρίχτηκε η δημιουργία των ταγμάτων εφόδου, ενώ η μυστικιστική οργάνωση «Εταιρεία της Θούλης», ήταν αυτή που πρόσφερε το ιδεολογικό και πολιτικό εποικοδόμημα σαν πρόπλασμα της ναζιστικής θεωρίας.

Αν η επανάσταση των Συμβουλίων στη Γερμανία πετύχαινε, σίγουρα θα ήταν άλλη η μετέπειτα έκβαση της ρωσικής επανάστασης, αλλά και η συνέχεια του καπιταλισμού στην Ευρώπη, αφού στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ουγγαρία, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, αλλά και στην Ιταλία, η επαναστατική σοσιαλιστική προοπτική έμοιαζε να είναι κοντά. Δυστυχώς όμως, με το «αν» δεν μπορεί να γραφτεί η ιστορία!

Η ιστορία της Γερμανίας αποδικνύει ότι ο σοσιαλδημοκρατικός ρεφορνισός προωθήθηκε για την πρόληψη μιάς επαναστατικής λύσης του κοινονικού ζητήματος. Την Ρόζα Λούξεμπουργκ και τους άλλους επαναστάτες τους δολοφόνησαν οι μπράβοι του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Νόσκε, ο οποίος καταστέλοντας την επανάσταση των Συμβουλίων άνειξε τον δρόμο για την κατάκτηση της εξουσίας από τον Χίτλερ. Ο ναζισμός και ο φασισμός ήταν η καθαρή αντεπανάσταση ως απάντηση του κεφαλαίου στην επαναστατική σοσιαλιστική προοπτική της ανθρωπότητας.

Στο ντοκιμαντέρ μπορεί να διαπιστώσει κανείς ομοιότητες και διαφορές στο χθες και στο σήμερα. Στις μέρες μας, ο νεοναζισμός – νεοφασισμός, τις περισσότερες φορές δεν παρουσιάζεται με χιτώνια και στρατιωτική παράταξη, αλλά φορά τον κοινοβουλευτικό μανδύα και προσπαθεί να εδραιωθεί ή έχει εδραιωθεί στο υποσυνείδητο των λαϊκών στρωμάτων της Ευρώπης από τη Ρωσία μέχρι την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και την Ιταλία. Αρχίζει να αποτελεί σημαντική κοινοβουλευτική δύναμη ποντάροντας στην οικονομική κρίση, στο φόβο που απορ-ρέει από αυτήν αλλά και την ξενοφοβία. Η συνέχεια επί της οθόνης …





Η Σοβιετική Δημοκρατία του Μονάχου 1919. Ο Γερμανικός εμφύλιος πόλεμος στην εποχή του μεσοπολέμου









Όταν η μαμά δε καθάρισε το πάτωμα ...

Ο σκύλος σου χορεύει;;

Ο Άνθρωπος Που Ενόχλησε Το Σύμπαν

ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΥΡΙΣΤΕΙ.

Ψυχιατρείο Χανίων. Μια ομάδα ασθενών μας φιλοξενεί στην «Εκκλησία του Δήμου», το χώρο που καθημερινά συναλλάσσονται και συνομιλούν, εκεί που άλλος ζητάει κατοστάρικο κι άλλος ζητάει λόγο. Το χώρο που καθημερινά διαχειρίζονται την ομορφιά τους και τη σχέση τους καλά. Μια άλλη ομάδα, πρώην χρόνιων, ασθενών, εκτός Ψυχιατρείου πλέον, βιώνει μια επίπονη διαδικασία κοινωνικής επανένταξης και αποτολμά, στο πλαίσιο διεθνών ανταλλαγών, ένα εβδομαδιαίο ταξίδι στη Δανία. Η ταινία, μέσα από τον παράλληλο λογο των δυο ομάδων, προσπαθεί ν' ακούσει το λόγο της τρέλας, κάτω από το χαώδες παραλήρημά της, κρούστα μιας βαθιάς θάλασσας. Προσπαθεί να δει τη δραματική σύγκρουση του ανθρώπου με την τρέλα, στη βαθύτατη απόγνωση και απόλυτη αμφιβολία για κάθε όψη του είναι που εμπεριέχει.
«Αν τη ζωή μας κυκλώνει ο θάνατος, τη διανοητική μας υγεία γυροφέρνει η παραφροσύνη».

Στην τρέλα ο άνθρωπος νοιώθει πώς δεν έχει να επιστρέψει πουθενά. Δεν είναι πια. Ήταν.
(Έτος: 2000)
Ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη.

ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΡΙΝ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΑ ΠΑΝΟ ΣΤΟ ΤΟΤΕ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ:

ΠΑΛΙΑ ΜΙΛΑΓΑΜΕ ΓΙΑ ΤΡΕΛΟΥΣ...
ΜΕΤΑ ΜΙΛΑΓΑΜΕ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ...
ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ...









Έτσι ήταν και επί Ιουλιανού του αυτοκράτορα οι άνθρωποι του θεού ...

Στη Κρήτη η ανθρώπινη ναυσιπλοΐα έχει ηλικία πάνω από 130 χιλιάδες χρόνια

Η περιοχή Πλακιά - Πρέβελη στην Κρήτη όπου εντοπίσθηκαν ευρήματα 130.000 - 700.000 ετών.



Τα εργαλεία που ήρθαν στο φως (χειροπελέκεις και τσεκούρια) παραπέμπουν κατά τους αρχαιολόγους στην Αχελαία πολιτισμική παράδοση, η οποία συνδέεταιμε τους Homo heidelbergensis και Homo erectus. Τα παλαιολιθικά αυτά εργαλεία μάλιστα βρέθηκαν σε συνάφεια με ανυψωμένες θαλάσσιες αναβαθμίδες, τις οποίες οι γεωλόγοι χρονολογούν τουλάχιστον στα 130.000 χρόνια.



(Ξένη δημοσίευση)-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-Υπ. Πολιτισμού-Τα αποτελέσματα της έρευνας στις περιοχές Πλακιά - Πρέβελη.
   
    Αθήνα, 3 Ιανουαρίου 2011

    Τα αποτελέσματα της έρευνας στις περιοχές Πλακιά - Πρέβελη

    Παρά τη μακρόχρονη διερεύνηση της Κρητικής προϊστορίας, αδιαμφισβήτητα τεκμήρια κατοίκησης της νήσου πριν τη Νεολιθική περίοδο (7.000-3000 π.Χ.) δεν είχαν μέχρι πρόσφατα εντοπισθεί. Το 2008 και 2009 διεπιστημονική ομάδα υπό τη διεύθυνση του Thomas Strasser (Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα ) και της Ελένης Παναγοπούλου (Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος) διενήργησε επιφανειακή έρευνα στην περιοχή του Πλακιά στη νότια Κρήτη με στόχο τον εντοπισμό Μεσολιθικών καταλοίπων (10.000-7.000 π.Χ.). Η ομάδα ανακάλυψε όχι μόνο Μεσολιθικές, αλλά και Παλαιολιθικές θέσεις, οι κυριότερες των οποίων βρίσκονται στο φαράγγι του Πρέβελη και χρονολογούνται από το 130.000-700.000 πριν από σήμερα. Τα εργαλεία (χειροπελέκεις και τσεκούρια) παραπέμπουν στην Αχελαία πολιτισμική παράδοση, η οποία συνδέεται με τους Homo heidelbergensis και Homo erectus και, δεδομένου ότι η Κρήτη ήταν και τότε νησί, αποτελούν την αρχαιότερη ένδειξη πρώιμης ναυσιπλοΐας, διεθνώς.

        Τα παλαιολιθικά εργαλεία βρέθηκαν σε συνάφεια με ανυψωμένες θαλάσσιες αναβαθμίδες, τις οποίες οι γεωλόγοι χρονολογούν τουλάχιστον στα 130.000 χρόνια. Τα αποτελέσματα της έρευνας όχι μόνον τεκμηριώνουν θαλάσσια ταξίδια στη Μεσόγειο δεκάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα απ' ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά μεταβάλλουν και την εκτίμηση των γνωσιακών ικανοτήτων των πρώιμων μορφών του ανθρώπου.

    Η έρευνα στις περιοχές Πλακιά - Πρέβελη συγκαταλέγεται στις δέκα σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2010 από το περιοδικό Archaeology.

Στίβεν Τζονσον: Από που προέρχονται οι ωραίες ιδέες. Η σχέση του καφέ και του τσαγιού με το Διαφωτισμό

Στίβεν Τζονσον: Από που προέρχονται οι ωραίες ιδέες.

About this talk

Συχνά οι ανθρωποι αναγνωριζουν τις στιγμές ξαφνηκών εμπνεύσεων για τις ιδέες τους. Ο Στίβεν Τζόνσον όμως, δείχνει πως η Ιστορία μάς διηγείται κάτι διαφορετικό. Οι συναρπαστικές του ξεναγήσεις μάς παίρνουν από τα 'υγρά δίκτυα' στα καφενεία του Λονδίνου στην διαρκή, αργή διαίσθηση του Κάρουλου Δαρβίνου και τα σημερινά δίκτυα μέγιστων ταχυτήτων.

About Steven Johnson

Steven Berlin Johnson is the best-selling author of six books on the intersection of science, technology and personal experience. His forthcoming book examines "Where Good Ideas Come From."

Why you should listen to him:

A dynamic writer and speaker, Johnson crafts captivating theories that draw on a dizzying array of disciplines, without ever leaving his audience behind. Author Kurt Anderson described Johnson's book Emergence as "thoughtful and lucid and charming and staggeringly smart." The same could be said for Johnson himself. His big-brained, multi-disciplinary theories make him one of his generation's more intriguing thinkers. His books take the reader on a journey -- following the twists and turns his own mind makes as he connects seemingly disparate ideas: ants and cities, interface design and Victorian novels.
Johnson's breakout 2005 title, Everything Bad Is Good for You , took the provocative stance that our fear and loathing of popular culture is misplaced; video games and TV shows, he argues, are actually making us smarter. His appearances on The Daily Show and Charlie Rose cemented his reputation as a cogent thinker who could also pull more than his share of laughs. His most recent work, The Ghost Map, goes in another direction entirely: It tells the story of a cholera outbreak in 1854 London, from the perspective of the city residents, the doctors chasing the disease, and the pathogen itself. The book shows how the epidemic brought about profound changes in science, cities and modern society. His upcoming work, Where Good Ideas Come From: The Natural History of Innovation, tells the fascinating stories of great ideas and great thinkers across disciplines. 
No mere chronicler of technology, Johnson is himself a longtime innovator in the web world: He was founder and Editor in Chief of FEED, one of the earliest and most interesting online magazines. He cofounded outside.in, an intriguing website that maps online conversations to real-world neighborhoods.
"Johnson is a clear, lively writer with an aversion to jargon and a knack for crafting offbeat analogies."
Washington Post

Σίνα Λυενγκάρ: Η τέχνη της επιλογής

Σίνα Λυενγκάρ: Η τέχνη της επιλογής

About this talk

Η Σίνα Λυένγκαρ μελετάει το πως κάνουμε επιλογές -- και πως αισθανόμαστε για τις επιλογές που κάνουμε. Στο TEDGlobal, μιλάει για ασήμαντες επιλογές (ΚοκαΚόλα - Πέπσι) καθώς και πιο επουσιώδεις, ενώ μοιράζεται την καινοτόμα έρευνά της η οποία αποκαλύπτει ορισμένες αναπάντεχες συμπεριφορές όσον αφορά τις αποφάσεις μας. 

About Sheena Iyengar

Sheena Iyengar studies how people choose (and what makes us think we're good at it).

Why you should listen to her:

We all think we're good at making choices; many of us even enjoy making them. Sheena Iyengar looks deeply at choosing and has discovered many surprising things about it. For instance, her famous "jam study," done while she was a grad student, quantified a counterintuitive truth about decisionmaking -- that when we're presented with too many choices, like 24 varieties of jam, we tend not to choose anything at all. (This and subsequent, equally ingenious experiments have provided rich material for Malcolm Gladwell and other pop chroniclers of business and the human psyche.)
Iyengar's research has been informing business and consumer-goods marketing since the 1990s. But she and her team at the Columbia Business School throw a much broader net. Her analysis touches, for example, on the medical decisionmaking that might lead up to choosing physician-assisted suicide, on the drawbacks of providing too many choices and options in social-welfare programs, and on the cultural and geographical underpinning of choice. She's just published her first book, The Art of Choosing, which shares her research in an accessible and charming story that draws examples from her own life.
"The Art of Choosing explores the cultural, social, and biological forces on the complex process of decision-making but is also deeply personal."
"Books to Read Now," Seed magazine

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Ο τραπεζίτης του Θεού (P2)









Ένα μαξιλάρι και για μένα παρακαλώ

Στη Ρουμανία είναι γεμάτη από Χριστιανές Ορθόδοξες Μάγισσες με πολλά χρήματα

Στη σημερινή Ρουμανία, χιλιάδες μάγισσες και μάγοι δηλώνουν ορθόδοξοι χριστιανοί, η κυβέρνηση τους απαγόρευσε τις διαφημίσεις. Τελευταία τους δήλωσαν ως αναγνωρισμένο επάγγελμα και τους ζητάνε να δηλώνουν όλα τους τα έσοδα και να πληρώνουν φόρο εισοδήματος.

Οι δύσκολοι οικονομικοί καιροί επιφέρουν φοροεισπρακτικές μεθόδους που και εκείνες ομοιάζουν με μαγικές συνταγές. Απλά ο μαϊντανός της οικονομικής συνταγής λέγεται Δ.Ν.Τ.



Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης βάζει τέλος στις θεωρίες παιγνίων