Μεταφράστε τη σελίδα

Αναζήτηση / Search

Socratic News


Are you interested in Democracy ?

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Τα απόρρητα για το Αιγαίο και το Πα.Σο.Κ.











Τα απόρρητα έγγραφα του Wikileaks - Αποκαλύψεις για εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ και Αιγαίο
 «Βγήκαν τα μαχαίρια στο ΠΑΣΟΚ» τιτλοφορείται το εμπιστευτικό τηλεγράφημα που αποστέλει η πρεσβεία της Αθήνας στο State Department τον Οκτώβριο του 2007.
Ερευνα - Επιμέλεια: Άγγελος Πετροπουλος, Μαριάννα Κακαουνάκη, Ελένη Βαρβιτσιώτη
Για πρώτη φορά οι αναγνώστες της «Κ» θα έχουν την ευκαιρία μέσα από γραπτές πηγές να παρακολουθήσουν με σπάνια διαύγεια το νήμα που συνδέει τις ελληνικές αποφάσεις για θέματα όπως το Σκοπιανό, το Κυπριακό ή την τρομοκρατία με τις αμερικανικές σκέψεις, αλλά και τις αντιδράσεις που αυτές πυροδότησαν. Πάνω από όλα, τα έγγραφα αυτά -αδιαβάθμητα, εμπιστευτικά ή απόρρητα- καθρεφτίζουν την άγνωστη εικόνα που έχει για μας ο πιο υπολογίσιμος παίκτης της διεθνούς διπλωματικής σκηνής.
Seal of the United States Department of State.
Image via Wikipedia
Μέρος 18ο. «Βγήκαν τα μαχαίρια στο ΠΑΣΟΚ» τιτλοφορείται το εμπιστευτικό τηλεγράφημα που αποστέλει η πρεσβεία της Αθήνας στο State Department τον Οκτώβριο του 2007, στο μεσοδιάστημα δηλαδή μεταξύ εθνικών εκλογών και επανεκλογής του σημερινού πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην προεδρία του κόμματος. Μεταξύ άλλων, ο ακόλουθος της πρεσβείας σημειώνει στο τηλεγράφημα ότι ακόμη και στην περίπτωση που ο Παπανδρέου κερδίσει, υποστηρικτές του πιστεύουν πως το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται αλλαγή στην ηγεσία, αλλά και ότι οι καλύτεροι υποψήφιοι για το χρίσμα δεν συμμετέχουν στην κούρσα διαδοχής.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μέσα στο κείμενο εμφανίζεται η παρένθεση (redacted by SKAI-Kathimerini), που αναφέρεται σε αφαίρεση κειμένου κατ’ επιλογή της συντακτικής ομάδας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει αφαιρεθεί όνομα διπλωματικού υπαλλήλου με χαμηλότερο του πρέσβη βαθμό αλλά έχει διατηρηθεί η ένδειξη της θέσης του.
Διαβάστε αναλυτικά.



Μέρος 17ο.07ATHENS1659 - Στις 13 Νοεμβρίου του 2007, δύο ημέρες μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ μεταξύ του σημερινού πρωθυπουργού Παπανδρέου και του τότε διεκδικητή του χρίσματος Ευάγγελου Βενιζέλου, ο ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα προβαίνει σε διαπιστώσεις για το αποτέλεσμα τοποθετώντας τον Γιώργο Παπανδρέου σε δύσκολη θέση ανάμεσα στις διαφορετικές ομάδες μέσα στο κόμμα: στους «βαρόνους» που πολιτεύθηκαν με τον πατέρα του, στην δική του «ακολουθία συμβούλων» και στους «τεχνοκράτες του Σημίτη».
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μέσα στο κείμενο εμφανίζεται η παρένθεση (redacted by SKAI-Kathimerini), που αναφέρεται σε αφαίρεση κειμένου κατ’ επιλογή της συντακτικής ομάδας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει αφαιρεθεί όνομα διπλωματικού υπαλλήλου με χαμηλότερο του πρέσβη βαθμό αλλά έχει διατηρηθεί η ένδειξη της θέσης του.

Διαβάστε αναλυτικά.



Μέρος 16ο. Εμπιστευτικό τηλεγράφημα του 2007 με χαρακτηριστικό τίτλο «Ημικρανία στο Αιγαίο» που αποκαλύπτει το παρασκήνιο της απόφασης του ΝΑΤΟ να ματαιώσει την συμμετοχή του στην άσκηση Τολμηρός Τοξότης τον Φεβρουάριο του 2007 μετά από διαμαρτυρίες των Τούρκων για τον Αγ. Ευστράτιο αλλά και τις υποψίες των Αμερικανών ότι για την ματαίωση μπορεί να ευθύνεται εν μέρει και η Αθήνα.
Διαβάστε αναλυτικά.



Μέρος 15ο.07ATHENS1659 - Το τηλεγράφημα που προκάλεσε μεγάλη συζήτηση και δηλώσεις από Μπακογιάννη και Μολυβιάτη. Ως κοντινότερη χαρακτηρίζει την σχέση Καραμανλή-Μολυβιάτη από αυτή με την τότε ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2007. Στο τηλεγράφημα περιγράφεται συνάντηση του «ανεπίσημου συμβούλου» Μολυβιάτη - όπως χαρακτηρίζεται στην έγγραφο - με τον επιτετραμμένο της πρεσβείας.
Διαβάστε αναλυτικά.



Μέρος 14ο. Στις 3 Οκτωβρίου του 2008 η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα φαίνεται να ανησυχεί για τη σκανδαλολογία γύρω από την κυβέρνηση Καραμανλή αλλά και την επισφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της στην Βουλή. Ο τότε πρέσβης Σπέκχαρντ χαρακτηρίζει τον τότε πρωθυπουργό Καραμανλή «Βούδα» της ελληνικής πολιτικής γιατί δεν αποκαλύπτει τις σκέψεις του στο σχόλιο του τηλεγραφήματος που στέλνει μεταξύ άλλων στο υπουργείο Εμπορίου και στο υπουργείο Οικονομικών στην Ουάσιγκτον σημειώνοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά «προκειμένου ο Βούδας να ισχυροποιήσει την θέση του».
Διαβάστε αναλυτικά.



Μέρος 13ο. Σε αποκαλυπτικό τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ των ΗΠΑ στα Σκόπια, δύο μήνες πριν από το Ελληνικό βέτο, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι που προσφεύγει αυτές τις ημέρες στην Χάγη εναντίον της Ελλάδας, εξομολογείται ότι «αν ήμουν ο Καραμανλής και δεν ασκούσα βέτο στο Βουκουρέστι, θα υπέβαλα την παραίτησή μου».
Διαβάστε αναλυτικά.



Μέρος 12ο. 09ATHENS1717- Η μυστική διπλωματία του πρωθυπουργού. Περιγραφή συνάντησης της Πωλίνας Λάμψα, γραμματέος του ΠΑΣΟΚ για διεθνής σχέσεις και «άτυπης συμβούλου» του πρωθυπουργού Παπανδρέου με αξιωματούχους της Αμερικάνικης Πρεσβείας τον Δεκέμβριο του 2009 και ενόσω ο ίδιος εκτελούσε χρέη ΥΠΕΞ. Η Λάμψα, παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν περιθώρια για σύγχυση στις επικοινωνίες του ΥΠΕΞ, εκφράζοντας ανησυχία για το γεγονός ότι υπάρχει πάρα πολλή «μυστική διπλωματία» μέσα στην κυβέρνηση και πως πολλοί άνθρωποι σε υπηρεσιακό επίπεδο στο ΥΠΕΞ δεν λαμβάνουν πληροφορίες για ευαίσθητα θέματα.
Διαβάστε αναλυτικά.



Μέρος 11ο. 009ATHENS1349- H επιτυχημένη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας για την σύλληψη και την απέλαση του Ιρακινού Αμπού Σατζάντ για τον οποίο είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την Ιρακινή ΙΝΤΕΡΠΟΛ, με την κατηγορία του τρομοκράτη. Η ΕΛΑΣ σε συνεργασία με Ιρακινούς και Αμερικανούς αξιωματούχους κατάφεραν να τον συλλάβουν και να τον στείλουν πίσω στο Ιρακ. Ο Σατζάντ βρέθηκε στην Ελλάδα μέσα από τα μονοπάτια της λαθρομετανάστευσης που φέρνουν χιλιάδες παράνομους μετανάστες στην χώρα μας κάθε χρόνο.
Διαβάστε αναλυτικά.



Μέρος 10ο. 08ATHENS1205- Ακόμη και το 2008 το Νο2 της πρεσβείας στην Αθήνα, Deborah Maccarthy πιστεύει ότι΄η 17Ν δεν έχει τελειώσει. Στέλνει μάλιστα την εκτίμησή της αυτή σε μυστικό τηλεγράφημα προς τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, όπου σημειώνει μεταξύ άλλων ότι τα «λάβαρα» της οργάνωσης περιμένουν τη συνέχεια της οργάνωσης ή αυτούς που η ίδια θα χρίσει συνεχιστές της.
Διαβάστε αναλυτικά.



Μέρος 9ο. Διαπλοκή στα Ελληνικά Media: Τον Ιούλιο του 2006 ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τσαρλς Ρις αποστέλλει στο State Separtment ένα αποκαλυπτικό τηλεγράφημα για την διαπλοκή στα Ελληνικά media.
Διαβάστε αναλυτικά.



Μέρος 8ο. Ο Θ. Πάγκαλος μιλά στον αμερικανό πρέσβη: Στις 15 Φεβρουαρίου 2008 ο Θεόδωρος Πάγκαλος συναντά τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα. Ο σημερινός Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλά «αιχμηρά» και ανοιχτά στον πρέσβη Σπέκχαρντ για το θέμα των Σκοπίων λέγοντας ότι οι Μακεδόνες θα έπρεπε να χρησιμοποιούν όποιο όνομα θέλουν, ενώ συμπληρώνει αντίθετα με την τότε πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ότι τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια πρέπει να αναγνωριστούν.
Διαβάστε αναλυτικά.



Μέρος 7ο. Στις 17 Φεβρουαρίου 2006, λίγο μετά τον διορισμό της Ντόρας Μπακογιάννη ως ΥΠΕΞ, η αμερικανική πρεσβεία στην Λευκωσία προβαίνει σε γύρο επαφών και τηλεφωνημάτων με στελέχη των κομμάτων στην Κύπρο και καταγράφει τις ενδιαφέρουσες αντιδράσεις. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε ορισμένα σημεία του κειμένου εμφανίζεται η παρένθεση (retracted by SKAI-Kathimerini), που αναφέρεται σε αφαίρεση κειμένου κατ' επιλογή της συντακτικής ομάδας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει αφαιρεθεί όνομα διπλωματικού υπαλλήλου με χαμηλότερο του πρέσβη βαθμό αλλά έχει διατηρηθεί η ένδειξη της θέσης του.
Διαβάστε αναλυτικά.



Μέρος 6ο. Στις 10 Σεπτεμβρίου ο τότε ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης συναντά τον αμερικανό πρέσβη στο περιθώριο της ομιλίας του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και αποστέλλει ακριβώς την επόμενη ημέρα τηλεγράφημα που περιγράφει λεπτομερώς την συνομιλία τους για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αλλά και τις περίπλοκες σχέσεις Αθήνας-Λευκωσίας.
Διαβάστε αναλυτικά.



Μέρος 5ο. Στις 18 Δεκεμβρίου του 2008 ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα αποστέλλει στο State Department τηλεγράφημα που περιγράφει τι συνέβη στην Αθήνα μετά την δολοφονία Γρηγορόπουλου, πώς κρίνεται η στάση της κυβέρνησης Καραμανλή, ποιες οι προβλέψεις για το πολιτικό της μέλλον αλλά και πώς επηρεάζονται από τα γεγονότα τα αμερικανικά συμφέροντα στην Αθήνα. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ορισμένοι χαρακτήρες του τηλεγραφήματος εμφανίζονται μη κανονικά, λόγω προβλήματος που υπάρχει στην βάση δεδομένων.
Διαβάστε αναλυτικά.



Μέρος 4ο. Το Νοέμβριο του 2009, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα στέλνει στο State Department το εμπιστευτικό τηλεγράφημα με κωδικό 09ATHENS1661, στο οποίο σχολιάζει τις πρώτες επτά εβδομάδες της κυβέρνησης Παπανδρέου. Σχολιάζεται ο μηχανισμός του πρωθυπουργικού γραφείου, οι κυβερνητικές πολιτικές που δεν προχώρησαν αλλά και η διχοτόμηση ανάμεσα στην πολιτική κουλτούρα των στελεχών στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Διαβάστε αναλυτικά.



Μέρος 3ο. Τον Ιανουάριο του 2008 ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Σπέκχαρντ περνάει για πρώτη φορά την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθεί με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Η συνάντησή τους περιλαμβάνει το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, το Κόσσοβο, τις σχέσεις με την Μόσχα. Ο πρώην πρωθυπουργός δίνει τέλος συμβουλές στον Σπέκχαρντ για το πόστο του.
Διαβάστε αναλυτικά.



Μέρος 2ο. Στο τέλος Ιουνίου του 2008 ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ στέλνει στο State Department την δική του εκτίμηση για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και τα πιθανά οφέλη της κατάστασης για την ΝΔ. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στον σημερινό πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον αντίπαλό του στην μάχη της διαδοχής Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη κ.ά.
Διαβάστε αναλυτικά.



Μέρος 1ο. «Μπορείτε να επισκεφθείτε το Οσλο και να δουλέψετε πάνω στα τηλεγραφήματα. Για λόγους ασφαλείας θα πρέπει να έρθετε εδώ και να εργαστείτε με τον εξοπλισμό μας». Με αυτές τις σχετικά λίγες λέξεις ο επικεφαλής ερευνητής της νορβηγικής εφημερίδας AftenPosten παραχωρούσε πριν από μερικές ημέρες στην «Κ» και τον ΣΚΑΪ αποκλειστική πρόσβαση σε πάνω από 250 χιλιάδες αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα. Διαβάστε αναλυτικά.


H δημοσίευση εγγράφων συνεχίζεται

Related articles

Σχετικά Άρθρα