Μεταφράστε τη σελίδα

Αναζήτηση / Search

Socratic News


Are you interested in Democracy ?

InfoWar / Ὀσο εσύ κοιμάσαι ...

Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

Ανακαλύφθηκε γονίδιο που είναι υπέυθυνο της κατασκευής του ανθρώπινου εγκεφάλου

BRISTOL, UNITED KINGDOM - MARCH 10:  Kerrie Gr...Image by Getty Images via @daylifeΟνομάζεται LAGMC3 και είναι υπεύθυνο για τον σχηματισμό των ελίκων και αυλάκων.

Λονδίνο.

Το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου αναφέρουν ότι εντόπισαν ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Γέιλ και Κονέκτικατ καθώς και από διαφορετικά ινστιτούτα της Τουρκίας. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι το γονίδιο της λαμινίνης γ3 (LAGMC3) είναι εκείνο που «έχτισε» τον εγκεφαλικό φλοιό του ανθρώπου χαρίζοντάς του τις χαρακτηριστικές «πτυχώσεις» οι οποίες βοηθούν στη μνήμη και στην πολύπλοκη σκέψη.

Οι ειδικοί έφθασαν στην ανακάλυψη του γονιδίου μετά την ανάλυση του εγκεφάλου ενός τούρκου ασθενούς ο οποίος εμφάνιζε έλλειψη των εγκεφαλικών ελίκων και αυλάκων. Όπως είδαν η έλλειψη αυτή οφειλόταν σε μια μετάλλαξη του γονιδίου LAGMC3.

Κοντά στην επίλυση του …εγκεφαλικού μυστηρίου.

«Η απόδειξη σχετικά με τον θεμελιώδη ρόλο που παίζει το συγκεκριμένο γονίδιο στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου μας φέρνει πιο κοντά στην επίλυση του μεγαλύτερου μυστηρίου της δημιουργίας που δεν είναι άλλο από τον εγκεφαλικό φλοιό» έγραψε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μουράτ Γκιουνέλ του Πανεπιστημίου Γέιλ στην επιθεώρηση «Nature Genetics».

Το ανάγλυφο με τις έλικες και τις αύλακες υπάρχει μόνο στα θηλαστικά με μεγάλο σε μέγεθος εγκέφαλο, όπως τα δελφίνια και οι πίθηκοι, στον άνθρωπο όμως η δομή αυτή είναι πιο ολοκληρωμένη. Οι «πτυχώσεις» χαρίζουν μεγαλύτερη επιφάνεια στον εγκεφαλικό φλοιό χωρίς να χρειάζεται να καταλάβει περισσότερο χώρο εντός του κρανίου και επιτρέπουν να λαμβάνουν χώρα σύνθετες διαδικασίες που αφορούν τη λογική και τη σκέψη.

Εκφραση στην εμβρυϊκή ζωή.

Μέχρι σήμερα ωστόσο κανένας δεν είχε καταφέρει να εξηγήσει πώς ο εγκέφαλος δημιουργεί αυτές τις δομές. Η απάντηση έρχεται τώρα μέσω του γονιδίου LAGMC3. Ανάλυση του γονιδίου έδειξε ότι εκφράζεται κατά την εμβρυϊκή περίοδο η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον σχηματισμό των δενδριτών που δημιουργούν συνάψεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.

«Παρότι το γονίδιο LAGMC3 εκφράζεται και σε κατώτερους οργανισμούς με λείο εγκέφαλο όπως τα ποντίκια, με κάποιον τρόπο με την πάροδο του χρόνου απέκτησε νέες λειτουργίες οι οποίες είναι θεμελιώδεις για τον σχηματισμό των αυλάκων και των ελίκων του εγκεφάλου. Η μετάλλαξη του γονιδίου αποδείχθηκε ότι οδηγεί σε απώλεια των ‘πτυχώσεων’ στην επιφάνεια του εγκεφάλου, οι οποίες αποτελούν ορόσημο για τη δημιουργία του» κατέληξε ο καθηγητής.


Σχετικά Άρθρα