Μεταφράστε τη σελίδα

Αναζήτηση / Search

Socratic News


Are you interested in Democracy ?

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Η υπερηφάνεια ακολουθείται πάντα από πτώση ...

Η υπερηφάνεια (και ιδίως η εθνική) είναι σύμβολο μαρασμού του ατομικού πνεύματος ή και μιας ολόκληρης κοινωνίας. Ο λόγος είναι ότι έχοντας χρόνο να μιλάς για παλιές δόξες και επιτεύγματα, χάνεις το παρόν χρόνο για να κάνεις ακόμα μεγαλύτερα ή και τελείως διαφορετικά άξια υπερηφάνειας έργα. Αλλά και εδώ παρατηρείται ότι όποιος έχει καταφέρει μεγάλα επιτεύγματα στη ζωή του, είναι γιατί τα όνειρά του είναι ακόμα πιο μεγάλα από αυτά που ήδη κατάφερε και έχοντας στο μυαλό του τα μελλοντικά όνειρα και βλέψεις, δεν έχει χρόνο για υπερυφάνειες και εορτές μεγάλες, δεν έχει χρόνο για χάσιμο. ᾽Εχει όμως δικαίωμα στη χαρά και την αυτοπεποίθηση που είναι το κίνητρο για να συνεχίσει τον αγώνα του. Ο ´Ηρως δε γνωρίζει τον ηρωϊσμό με τα ίδια συναισθήματα που οι άλλοι βλέπουν και νιώθουν.

Οι εθνικές κορόνες των εθνικόφρονων ομάδων στην Ελλάδα του Καραμανλή με τα συνθήματα της ισχυρής Ελλάδος, της περίφανης Ελλάδος, της ισχυρής Ελλάδος και τα λοιπά, έχουν μετατραπεί σε λίγους μήνες σε κραυγές διάσωσης, κραυγές αλλοφροσύνης, μηνύματα χρεωκοπίας, αισθήματα ξενοκρατίας και κατοχής.

Οι εθνικιστικές κορώνες είναι τροφή για ανίδεους και αμόρφωτους χαρακτήρες, που ενώ ακούγαν για το πανηγύρι με τις σαμπάνιες, δε καταλαβαίναν ότι αυτοί θα ήταν τα εδέσματα στο τραπέζι. Δε καταλαβαίναν ότι θα είναι οι σερβιτόροι και οι πληρωτές της πανηγύρεως. ´Ηταν χαμένοι μέσα στην αλλοφροσύνη των σκέψεων ότι οι πρόγονοι τους έκαναν έναν πολιτισμό διασκεδάζοντας. Νομίζουν ότι ο Ευκλείδης, ο Ερατοσθένης, ο Δημόκριτος, ο Πυθαγόρας και ο Πλάτων είχε ο καθένας τους συμπόσια μέρα νύχτα διασκεδαζόμενος από φίλους. Και πότε θα είχε ώρα να εργαστεί ο καθένας στη μελέτη και τη διδασκαλία τους; Φαντασμένοι εθνικόφρονες ιστοριολάτρες που μισούν την εργασία, νομίζουν ότι προσφέρουν υπηρεσία αγαθή στο έθνος. Αλλά να θυμάστε ότι ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΜ ΕΡΓΟΝ, οι αγαθοί δωρητές της πατρίδος αεί εργάζονται προς την κοινή ανάπτυξη γνώσης, κατανόησης και αλληλεγγύης. Οι αρετές δεν είναι είδος αναπόλησης και αναφοράς του παρελθόντος αλλά τρόπος ζωής του παρόντος.

Σχετικά Άρθρα