Μεταφράστε τη σελίδα

Αναζήτηση / Search

Socratic News


Are you interested in Democracy ?

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Λέπρα, βίβλος, Ιερατεία, Εκπαίδευση, Ιησούς, Διοίκηση, Πίστη και Κοινωνία

Image of page from the 7th century Book of Dur...Image via WikipediaΜε αφορμή την περικοπή της ίασης των δέκα λεπρών (ενός σαμαρείτη και εννέα ιουδαίων), ένας φίλος χριστιανός ήρθε τη περασμένη Κυριακή και μου έθεσε θέμα εάν πιστεύω στην ύπαρξη της παρουσίας του Ιησού στη Γη και στα θαύματα που έκανε.

Εγώ με όλη μου την ειλικρίνεια απάντησα ότι εάν υπήρξε σαν άνθρωπος είναι πολύ πιθανό. Εάν υπήρξε όπως τον παρουσιάζουν οι πιστοί του ακόλουθοι σε μία μονόπλευρη σειρά εγγράφων και με χρονολογική απόσταση πάνω από δύο τουλάχιστον γεννεές ανθρώπων, εκεί είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν έχει δυνατότητα να επιβεβαιώσει ή έστω και να θυμάται με σιγουριά ή και με λεπτομέριες έστω και ένα γεγονός.


Η ιστορία των λεπρών, για τους χριστιανούς διδάσκει την φιλανθρωπία του Ιησού, την αγάπη αλλά και τη διάκριση των αλλοφύλων εκτός ιουδαίας, την ευγνωμοσύνη του αλλόφυλου και την περιφρόνηση των ιουδαίων προς τον ομοεθνή τους θεραπευτή.

Εγώ όμως, έχω κάποιες άλλες απορίες. Γιατί οι ιουδαίοι, σαμαρείτες, αγαρηνοί, σαρακηνοί και λοιποί μεσανατολίτες ζητούν επίμονα την ίαση τους από προφήτες, κριτές, ασκητές και ιερείς;
Γιατί η αιμορροούσα ψάχνει να βρεί τον προφήτη; Γιατί οι ιατροί της μεσανατολίτικης κοινωνίας είναι ανίκανοι να θεραπεύουν; Γιατί ο Ιησούς δε στέλνει τους θεραπευμένους σε κανένα γιατρό να τους εξετάσει; Τι παραπάνω ξέρουν οι ιερείς για τη λέπρα από ένα γιατρό; Γιατί οι λεπροί να πιστέψουν στην ετυμηγορία των ιερέων εάν είναι καθαροί ή όχι;

Τελικά οι ιερείς είναι γνώστες ιατρικής, μαγικών λεκτικών τεχνών, βοτανολογίας, γενικής παθολογίας, ή απλά είναι οι μπαλαντέρ της διοικητικής διάρθρωσης της μεσανατολίτικης κοινωνικής ιεραρχίας;

Ενώ από τη μια καυτηριάζει τους ιερείς για τις πρακτικές τους, από την άλλη τους χρησιμοποιεί για να επισημοποιήσει τις δικές του ικανότητες.

Η έλλειψη εκπαιδευτικής μέριμνας για οικονομικά, νομικά, τεχνικά, επιστημονικά, ιατρικά , διοικητικά και κοινωνικά θέματα στους μεσανατολίτικους λαούς, δίνει στους ιερείς που έχοντας την ικανότητα γραφής και ανάγνωσης, την θέση του ανώτερου στρώματος στη πυραμίδα της ιουδαϊκής κοινωνίας. Είναι οι σύμβουλοι του διοικητή σε πολιτικά και στρατιωτικά ζητήματα, όπου οι θέσεις τους και οι γνώμες τους πηγάζουν από θεϊκές εντολές όπου οι ίδιοι δηλώνουν (αυτοαναγνώριση). Είναι εκείνοι που ορίζουν δανεισμούς και όρους αποπληρωμών. Είναι εκείνοι που ορίζουν εργασιακές σχέσεις και νομοθετήματα. Είναι εκείνοι που ορίζουν φορολογικές πρακτικές και συχνότητες. Είναι εκείνοι που όχι μόνο θεσπίζουν το τι είναι καθαρό και ακάθαρτο αλλά και ποιο είναι το κόστος και ο τρόπος καθαρισμού τους. Είναι εκείνοι που δίνουν την ετυμηγορία για τις αμαρτίες των άλλων. Είναι εκείνοι που δηλώνουν ποια κοινή γυναίκα θα εξοντωθεί γιατί δεν κάνει χάρες στο συνάφι τους. Είναι εκείνοι που θα δώσουν εντολή για την κάθε είδους διδασκαλία στα σχολεία και τις συναγωγές. Είναι εκείνοι που από τον Μωϋσή και το Ααρόν μάθανε τις μυστικές τέχνες των Αιγυπτίων πριγκήπων, και τις ονόμασαν ιερατικές πρακτικές. Είναι εκείνες οι συνταγές που τους κάνουν να νομίζουν ότι είναι οι ιατροί των Ιουδαίων.

Κανένα σχολείο δε διδάσκει ιατρικές τέχνες, βοτανολογία, ορθροπαιδική, φαρμακολογία αντιδότων, ψυχοθεραπευτική συμπεριφορά στους μεσανατολίτες. Είναι αυτοί οι ιερείς που μυστικά από την εποχή του Αιγύπτιου πρίγκηπα Μωϋσή, μαθαίνουν από γεννεά σε γεννεά τα μυστικά χωρίς να τα αναπτύσουν περεταίρω. (βαριούνται;)

Αυτοί ήλθαν στη Ελλάδα να μας αποκαλέσουν μυστικιστές, ειδωλολάτρες, αγράμματους χωρικούς (πάγανες). Εμάς που τα Ασκηπειία ήταν όπως και τα θέατρα, σκόρπια σε κάθε πόλη των Ελλήνων. Εμάς που η Ακαδημία, το Λύκειο, το Μουσείο, η Περιπατητική Σχολή και κάθε άλλη σχολή δίδασκε στο κάθε ένα έχοντα τις ικανότητες μάθησης όχι μόνο ιατρική, μαθηματικά, φιλοσοφία, Ελληνικά, Φυσική, Χημεία, Γεωμετρία, Αστρολογία (τη σημερινή αστρονομία όπως τώρα επικαλείται) και τόσες άλλες επιστήμες που για θεμέλιο λίθο τους είχαν και έχουν την λογική και μαθηματική απόδειξη.

Για αυτό το λόγο κάθε χριστιανός ήταν και είναι πολέμιος της αληθινής γνώσης και έρευνας, αφού ο κολλημένος και ψυχολογικά εξαρτημένος χριστιανός θεωρεί και πιστεύει ότι ο Θεός αποδίδει γνώση και ικανότητες σε όποιον έντονα πιστεύει ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη πράξη της σκέψης σε μορφή εσωτερικής κρυφής προσευχής.
 Κανένας δεν έχει ικανότητα να μετρήσει την ένταση, το στόχο και το σκοπό της σκέψης μιας προσευχής, αλλά για τον πιστό αυτό είναι αρκετό. Η κρυφή εξομολόγηση δίνει άφεση αμαρτίας, αλλά κανένας δε καταλαβαίνει γιατί να συμβαίνει αυτό, αφού ο παθών εκ της αμαρτίας συνεχίζει να είναι το θύμα, κανένας δε ζητά τη γνώμη του παθόντος, και ο αμαρτήσας νιώθει έτοιμος να συνεχίσει τις αμαρτωλές του περιπέτειες εναντίων συνανθρώπων του μέχρι την επόμενη κρυφή εξομολόγηση.

Έτσι ο Ιησούς ανταγωνίζεται ως ιουδαίος ιερέας τους ιουδαίους ιερείς. Εκείνος έχει την παράδοση των Εσσαίων (εξόριστων από το ναό οικογένεια ιερέων), και οι άλλοι ιουδαίοι ακολουθούν την φαρισσαϊκή παράδοση. Ακόμα και σήμερα οι Ιουδαίοι δεν έχουν ένα κοινό τρόπο ζωής, προσευχής ή θρησκευτικής καθοδήγησης. Κάθε συναγωγή έχει τις δικές τις επιλογές σε παραδόσεις και κοινωνικές αποδοχές. Κάποιες ομάδες συναγωγών συνεργάζονται μεταξύ τους ενώ με κάποιες άλλες είναι πολέμιες ως προς τις επιλογές τους. Ακόμα και σήμερα οι Ιουδαίοι βρίσκουν εμπόδια όταν μεταναστεύουν να βρουν συναγωγή που θα ταιριάζει με τους τρόπους της ιδιωτικής τους ζωής.

Όταν ολόκληρη κοινωνία θέτει όλους αυτούς τους ρόλους σε μία οικογένεια ανθρώπων που μόνο με κληρονομική διαδοχή έχει δικαίωμα στα προνόμια αυτά, τι περιμένετε να είναι το αποτέλεσμα εκτός από σήψη και μαρασμό, λόγω απάτης, αμάθειας και θρησκευτικού εκφοβισμού προς κόλαση όχι μόνο στην "επόμενη ζωή", αλλά και στην άμεση σωματική, οικονομική και ψυχολογική τιμωρία των αγραμμάτων;

Έστω και εάν ο Ιησούς πραγματικά τους ιάτρεψε τους λεπρούς, δεν υπήρχε ούτε δείγμα ιατρού να το επιβεβαιώσει σε όλη την Ιουδαία και Σαμάρεια μαζί. Αλλά και να υπήρχε θα χρειάζονταν τουλάχιστο 9 μήνες με το πολύ 20 χρόνια για να επιβεβαιωθεί η μη επανεμφάνιση της νόσου. (Medlook - Η λέπρα: Τα βασικά σημεία που πρέπει να ξέρετε καιΛέπρα: Δέκα και μία άγνωστες πτυχές της). Τελικά λέτε να είχαν κρυφή γνώση και χρήση των αντιβιωτικών από τότε; Αρκεί να ήταν όλοι τους στα αρχικά στάδια της νόσου, ειδάλως όχι ότι δεν θεραπεύεται αλλά είναι και μεταδοτική αφού προκαλείται από μυκοβακτήριο. Ακόμα και η θετική επιρροή της δάφνης έγινε γνωστή πρόσφατα. Αλλά τι να κάνουμε ο Θεός κρατά μυστικά από εμάς τους θνητούς. Ακόμα και από τους πιστούς του ακόλουθους. Δε κάνει διακρίσεις, μας αφήνει όλους πιστούς και άπιστους στην αμάθεια, το παρακαλητό, τη προσευχή και τη νηστεία, έτσι για να μάθουμε να πεθαίνουμε παρακαλώντας και ποτέ να μη χρησιμοποιήσουμε τη διάνοια μας. Όλα θα μας τα έχει έτοιμα αρκεί να μη τολμήσουμε να μάθουμε κάτι.

Μάλλον με τρομοκρατική οργάνωση μου θυμίζει αυτό και με κυκλώματα της νύχτας που πουλάνε προστασία σε καταστήματα παρά με ένα θεϊκό σύστημα προσφοράς προς τον άνθρωπο από καθαρή αγάπη.
Enhanced by Zemanta

Σχετικά Άρθρα