Μεταφράστε τη σελίδα

Αναζήτηση / Search

Socratic News


Are you interested in Democracy ?

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Το όρος στη Ναζαρέτ και οι αφηγήσεις του Λουκά



Στο βιβλίο του Λουκά (κεφάλαιο 4, στίχοι 28-30), παρουσιάζεται μια δραματική σκηνή απόπειρας δολοφονίας του Ιησού.

28 Tότε κυριεύτηκαν όλοι από θυμό ακούοντας μέσα στη συναγωγή αυτά τα πράγματα 29 και πετάχτηκαν επάνω και τον έβγαλαν έξω από την πόλη και τον πήγαν ως την απόκρημνη πλευρά της κορυφής του βουνού, πάνω στο οποίο ήταν χτισμένη η πόλη τους, για να τον ρίξουν στον γκρεμό. 30 Aυτός όμως ξέφυγε από ανάμεσά τους και συνέχισε το δρόμο του.

Παρατηρώντας όμως την περιοχή από τις αεροφωτογραφίες και διαβάζοντας άλλα άρθρα, ήρθα σε κάποια συμπεράσματα που δεν αποδεικνύουν την καταγραφή του Λουκά ως πραγματική.

Η Ναζαρέτ ήταν ένας οικισμός με το πολύ 50 καλύβες που ιστορικά θα κατοικούνταν από δύο ή το πολύ τρεις γενεές οικογενειών. Όλοι τους λιγότερο ή περισσότερο ήταν συγγενείς εξ αίματος ή αγχιστείας. Άρα και ήξεραν καλά όλοι τους τον κάθε κάτοικο του οικισμού.

Το λεγόμενο μέρος της Ναζαρέτ, τώρα έχει κατοικηθεί στη κοιλάδα. Τα υψηλότερα μέρη εκεί κοντά λέγονται Mount Precipice, και Mount Tabor (κοίτα στη πρώτη και δεύτερη φωτογραφία). Κανένας γκρεμός δε φαίνεται να υπάρχει επάνω στους δύο αυτούς λόφους, και αν αποδεχθούμε ότι η Ναζαρέτ ήταν όχι πάνω στο λόφο αλλά εκεί που είναι σήμερα, θα ήταν αδιανόητο ο όχλος των 50 οικογενειών να αναγκάσει τον Ιησού να καταφύγει σε έναν από τους δύο λόφους της περιοχής που απέχουν αρκετά από την πόλη (περί τα 1500 μέτρα το καθένα).

Εάν πάλι η Ναζαρέτ ήταν πάνω στον ένα ή άλλο λόφο, θα ήταν πιό εύκολο να πάρει κάποιος κυνηγημένος την κατηφόρα, για να ξεφύγει από το πολύ 100 με 150 ενήλικες.

Και σε περίπτωση που ανέβαινε πάνω στη κορυφή του ΒΟΥΝΟΥ (λοφίσκος στη πραγματικότητα), δεν θα έβρισκε γκρεμό για να πέσει (τρίτη φωτογραφία).

Για το λόφο (όρος) Tabor, δε γίνεται λόγος, και έστω και αν αναφέρονταν, οι γκρεμοί δεν υπάρχουν και ούτε 100 άτομα μπορούν να σε κυνηγήσουν μέχρι εκεί πάνω.

Και τί ακριβώς έκανε ένας συγγενής τους , που ξέρανε ακόμα και τί φαγητό τρώει κάθε μέρα και τι συνήθειες είχε για κάθε μία από τις 24 ώρες της ημέρας, αφού ζούσε χρόνια μαζί τους, ώστε να θέλουν να τον γκρεμοτσακίσουν; Δεν ήξεραν το πατρικό τους "Ου φονεύσεις" διότι "οφθαλμόν αντί οφθαλμού" θα λάβουν; Γιατί να μην υπολογίσουνε και το σταυρικό θάνατο που επέβαλαν οι Ρωμαίοι;

Και κάτι άλλο, ποιος έχτισε ολόκληρη Συναγωγή για έναν μικρό οικισμό; Ποιος είχε περίσσια λεφτά να τον συντηρεί από όλους τους χωρικούς σε κατάσταση και περίοδο ξένης κατοχής;

Σχετικά Άρθρα