Image via Wikipedia
Divers explore sunken ruins of Cleopatra's palace
Στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας βυθισμένο.Βυθίζονται στα ύδατα ανοικτά της Αλεξάνδρειας, την Τρίτη, οι δύτες διερευνούν τα βυθισμένα ερείπια ενός παλατιού και σύνθετο του ναού από τον οποίο η Κλεοπάτρα διοικούσε, κολυμπόντας πάνω από τους σωρούς των τμημάτων ασβεστόλιθου είχε σφυρηλατηθεί στη θάλασσα από τους σεισμούς και τα τσουνάμι περισσότερα από 1.600 χρόνια πριν.
Η διεθνής ομάδα με κόπο κάνει εκσκαφή σε ένα από τα πλουσιότερα ευρήματα υποβρύχιων αρχαιολογικών χώρων ανά τον κόσμο για την ανάκτηση εκπληκτικών αντικειμένων από την τελευταία δυναστεία που διοικούσε στην αρχαία Αίγυπτο, πριν την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία που την προσάρτησε το 30 π.Χ.
Με την προηγμένη τεχνολογία, η ομάδα ερευνά της Αλεξάνδρειας τα βασιλικά αρχαία κτερίσματα, που βρίσκονται εγκλωβισμένα βαθιά κάτω από το λιμάνι με ιζήματα, και επιβεβαιώνει την ακρίβεια των περιγραφών της πόλης που άφησαν Έλληνες γεωγράφοι και ιστορικοί περισσότερα από 2.000 χρόνια πριν.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι τοπογραφικές μελέτες επέτρεψαν την ομάδα, με επικεφαλής τον Γάλλο αρχαιολόγο υποβρύχιων αρχαιολογικών χώρων Franck Goddio, να νικήσει την εξαιρετικά φτωχή ορατότητα του λιμανιού και ανασκάπτει κάτω από το βυθό της θάλασσας.
Ανακαλύπτουν τα πάντα, από τα κέρματα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης σε κολοσσιαία αγάλματα από γρανίτη των ηγεμόνων της Αιγύπτου και βυθισμένους ναούς αφιερωμένους στους θεούς τους.
"Είναι μια μοναδική περιοχή στον κόσμο», είπε ο Goddio, ο οποίος έχει περάσει δύο δεκαετίες ψάχνοντας για ναυάγια και χαμένες πόλεις κάτω από το θάλασσες.
Τα ευρήματα από κατά μήκος της αιγυπτιακής ακτής θα πάνε για επίδειξη στο Φράνκλιν Ινστιτούτου της Φιλαδέλφεια από 5 Ιούν - 2 Ιαν σε μια έκθεση με τίτλο "Κλεοπάτρα: Η αναζήτηση για την τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου.
" Η έκθεση θα περιοδεύσει σε πολλές άλλες πόλεις της Βόρειας Αμερικής. Πολλά αρχαιολογικά μνημεία έχουν καταστραφεί από τον άνθρωπο, με αγάλματα κομμένα ή θραύση στα κομμάτια.
Τα βασιλικά κτερίσματα της Αλεξάνδρειας - λιμάνια, ένα ακρωτήρι και τα νησιά γεμάτα ναούς, παλάτια και στρατιωτικά φυλάκια - απλά γλίστρησαν στη θάλασσα μετά κατακλυσμικούς σεισμούς στους τέταρτο και τον όγδοο αιώνες.
Η ομάδα του Goddio τα βρήκε το 1996. Πολλοί από τους θησαυρούς του είναι εντελώς άθικτοι, τυλιγμένοι σε ιζήματα που έδιναν προστασία από το θαλασσινό νερό.
"Είναι όπως ήταν όταν βυθίστηκε», είπε ο Ασράφ Abdel-Ραούφ του Ανώτατου Αιγυπτιακού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, ο οποίος είναι μέρος της ομάδας.
Στη κατάδυση την Τρίτη είχε διερευνηθεί το εκτεταμένο ανάκτορο και σύνθετο του ναού, όπου η Κλεοπάτρα, η τελευταία των Πτολεμαίων ηγεμόνων της Αιγύπτου που μιλούσε Ελληνικά-, αποπλάνησε το Ρωμαίο στρατηγό Μάρκο Αντώνιο, πριν αυτοκτονήσουν μετά την ήττα τους από τον Οκταβιανό, το μέλλοντα Ρωμαίο αυτοκράτορα Αύγουστο.
Οι καταδύσεις έχουν πάρει τον Goddio και την ομάδα του σε ορισμένες σκηνές κλειδί στη δραματική ζωή του ζεύγους, περιλαμβανομένων των Timonium, που ανατέθηκε η κτίση του από τον Αντώνιο, μετά την ήττα του ως ένα μέρος όπου θα μπορούσε να αποχωρίσει από τον κόσμο, αν και ο ίδιος σκοτώθηκε πριν αυτό ολοκληρωθεί.
Διαπιστώθηκε επίσης ένα κολοσσιαίο πέτρινο κεφάλι πιστεύεται είναι του Καισαρίωνα, γιος της Κλεοπάτρας και του προηγούμενου εραστή τον Ιούλιο Καίσαρα, και δύο σφίγγες, ένας από αυτούς πιθανόν να εκπροσωπεί το πατέρα της Κλεοπάτρας, τον Πτολεμαίο XII.
Από τους δύτες φωτογραφήθηκε ένα τμήμα του βυθού μετά την εκκαθάριση των ιζημάτων με μια ισχυρή συσκευή αναρρόφησης. φακοί τους στο λαμπερό πράσινο σκότος, οι δύτες φωτογράφησαν ερείπια από το ναό της Ίσιδας κοντά στο παλάτι της Κλεοπάτρας στο βυθισμένο νησί της Αντίροδου.
Μεταξύ των μαζικών μπλοκ ασβεστόλιθου που ανετράπηκε τον τέταρτο αιώνα ήταν ένα τεράστιο μπλοκ από χαλαζίτες με χάραξη ενός Φαραώ. Μια επιγραφή αναφέρει ότι απεικονίζει Σέτι Ι, ο πατέρας του Ραμσή ΙΙ.
"Βρήκαμε πολλά αντικείμενα των Φαραώ που ήρθαν από την Ηλιούπολη, ότι είναι τώρα το Κάιρο", δήλωσε ο Αμπντέλ-Ραούφ.
"Έτσι, οι άρχοντες Πτολεμαίων επαναχρησιμοποιούν αντικείμενα των Φαραώ για την κατασκευή των κτιρίων τους."
Με στη βάρκα επάνω, οι ερευνητές εμφανίζουν ορισμένα μικρά πρόσφατα ευρήματα: εισαγόμενα κεραμικά και τοπικά αντίγραφα, ένα αγαλματίδιο του Φαραώ, τελετουργικά χάλκινα αντικείμενα, φυλακτά μόλις μεγαλύτερο από ένα νύχι, και μικρά μολύβδινα πλοία που πεταγόντουσαν από τους φτωχούς στο νερό ή θάβονται στο έδαφος, προς αφοσίωση στους θεούς.
Της Αλεξάνδρειας το Ανατολικό λιμάνι εγκαταλείφθηκε μετά το άλλο σεισμό, τον όγδοο αιώνα, και έμεινε ανέγγιχτο ως ένας ανοικτός κόλπος - εκτός από δύο κυματοθραύστες του 20ου αιώνα - ενώ οι σύγχρονες κατασκευές λιμενικών έργων προχώρησαν στη Δυτική περιοχή του λιμανιού.
Αυτό έχει εγκαταλείψει το αρχαίο Μεγάλο Λιμάνι ανενόχλητο παρακάτω. "Έχουμε αυτό ως ένα ανοικτό πεδίο για την αρχαιολογία," ο Goddio είπε.
Αυτό είναι ένα ιστορικό σημείο της οικογένειας μου και η επαναφορά των κατασκευών ελπίζω να συνοδεύσει και η ανακάλυψη επιστημονικών θεμάτων της εποχής εκείνης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου