Μεταφράστε τη σελίδα

Αναζήτηση / Search

Socratic News


Are you interested in Democracy ?

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ Η ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

The island of Spinalonga (official name: Kalid...
The island of Spinalonga (official name: Kalidon) is located at the eastern section of Crete, near the town of Elounda. The name of the island, Spinalonga, is Venetian, meaning "long thorn", and has roots in the period of Venetian occupation. This location is also the setting for Victoria Hislop's bestselling novel The Island and Werner Herzog's experimental short film Last Words. (Photo credit: Wikipedia)
Από τους πρώτους ανθρώπινους οικισμούς που βασίστηκαν σε μόνιμες πηγές τροφής (αγροτική παραγωγή) , ο εορτασμός και η ανάγκη έκφρασης της δύναμης του γεγονότος, έκανε τους ανθρώπους να δημιουργούν μνημεία προς ενθύμηση του τόπου και του γεγονότος. Ένα από τα πιο αρχαία τοιούτα μνημεία βρίσκεται στη περιοχή της αφρικανικής πεδιάδος που ο σίτος από εύθραυστος έγινε συνδεδεμένος στο στάχυ του άρα συλλέξιμος και καλιεργήσιμος.

το θαυμαστό του γεγονότος προσωποιήθηκε και θεοποιήθηκε. Η μόνιμη τροφή έκανε τους ανθρώπους να "γεννησουν" θεούς.

Μέχρι τότε οι θεοί τους ήταν οι πρόγονοι πατριάρχες και μητριάρχες που φρόντιζαν, εκπαίδευαν και προστάτευαν τους απογόνους τους.

Έτσι οι γηγενείς θεοί ήταν οι δεύτερης γενιάς θαυμαστοί, μετά από τους προγόνους.

Όταν οι οικογενειακοί οικισμοί μεγάλωσαν αρκετά και οι τέχνες των μελών των κοινωνιών διευρύνθηκαν, νέες θαυμαστές έννοιες θεοποιήθηκαν και προσωποποιήθηκαν από διάφορους ανθρώπους και τις οικογένειές τους.

Οι Ελληνικές Πόλεις Κράτη , είχαν γενεαλογική , οικογενειακή και θρησκευτική συνοχή, αλλά δεν ξεχνούσαν ότι αν και ήταν διηρημένοι σε κρατικές οντότητες διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών, όλοι τους ήταν συγγενείς Έλληνες από τις ίδιες πατρογονικές ἤ μητρογονικές ρίζες , δόξαζαν με τον ίδιο τρόπο κατανόησης τα θαυμάσια του κόσμου τους , ότι τους προξενούσε δέος και βιοποριστική ικανότητα ώς Δεότητες (Θεότητες) και από το πλήθος των εννοιών που προξενούν δέος, έχουμε την πολυδεϊστική έννοια της φυσικής θρησκείας , όπου κάθε ενήλιξ είναι ϳερός (ιερέας) των τυπικών τελετουργικών ηθών.

Όταν άρχισαν να εμφανίζονται οι πολέμαρχοι που αναζητούσαν τον έλεγχο πολλών λαών, μεγάλων εκτάσεων και διαφορετικών πολιτισμικών ενοτήτων, που είχαν απορρίψει την έννοια πολιτειακών και κοινοπολιτειακών θεσμών ως μεθόδους κυβέρνησης και αναζήτησαν αυταρχικά την επιβολή της επιιθυμίας τους σε πολλούς λαούς, είδαν ότι οι στρατιωτικές κτήσεις αλλάζουν εύκολα χέρια αφού το κόστος και η αδιαφορία για τους ίδιους σκοπούς τους δεν είναι το όνειρο και των κατακτημένων λαών, κατανόησαν ότι νέες "κοινές / καινές" ιδέες θα έπρεπε να είναι μέρος του πολέμου κατάκτησης των λαών.

Από αυτή την ιδέα , γεννήθηκαν οι αυτοκρατορικές θρησκείες, που ως εχθρό τους έχουν τη πολυπολιτισμικότητα και την κατά γένος / τόπο θρησκεύματα. Έτσι άρχισαν οι επιβουλές στις πολιτισμικές και θρησκειολογικές συνήθειες , επιβάλλοντας καινές θεσμοθετήσεις και τελετουργίες που όλες έχουν ως κύριο θέμα αναφοράς τον Αυτοκράτορα ως νέο θεό ή ανώτατο αντιπρόσωπο το Μοναδικού Ανώτατου Θεού.

Αυτή είναι η δικαιολόγηση της ύπαρξης των μονοθεϊστικών θρησκευμάτων στη Γη από ανατολή μέχρι και δύση. Οι αυτοκρατορικές εξουσίες είναι ανίκανες να έρθουν κοντά σε κάθε διαφορετικό λαό που επιβάλλουν την επικυριαρχία τους και έτσι εκτός από ένα βαριά κοστολογημένο στρατό με όπλα, χρειάζονται και ένα μεγάλο στρατό από ελεγκτές νοητικής κυκλοφορίας που θα επιβλέπουν την "ορθή δόξα" των υπηκόων. Κάθε μή ορθόδοξος σημειώνεται και παραπέμπεται για "συνετισμό" ή "κάθαρση" γιατί δεν θέλει ο αυτοκράτορας να διαβρωθεί η ορθοδοξία της γνώμης του και η αυθεντία της θεϊκής του εξουσίας. Ονομάζεται Ανορθόδοξος, Αιρετικός και Κολασμένος !  Ποιός;  Ο κάθε ελέυθερα σκεπτόμενος Άνθρωπος. Είναι επικίνδυνοι οι ικανώς κριτικά σκεπτόμενοι, είναι εχθροί του δογματισμού / σκοταδισμού. Δεν είναι πρόβατα για άρμεγμα και σφαγή, αλλά "μολυσμένα" με "μεταδοτική νόσο" της ελεὐθερης σκέψης που διαβρώνει τις σαθρές βάσεις του δογματικού αυτοκρατορικού μονοθεϊσμού. (Οι αυτοκράτορες θέλουν να έχουν την αποκλειστικότητα της δόξας και δημοσιότητας)

Ο αυτοκρατορισμός δεν ανήκει στο πολιτικό αίσθημα του Έλληνα. Ο Έλληνας θέλει να είναι πολίτης , υπεύθυνος, δικαστής, βουλευτής, χορηγός,αρωγός και θεριστής των καρπών της Πόλης του. Είναι κοινωνικό ζώο (ζει με κοινές κατανοήσεις και σκοπούς) αλλά και Μονάς παραγωγική τείνοντας να προσφέρει μέρος από τις προσωπικές επιτυχίες στο κοινωνικό σύνολο που του δίνει τη δυνατότητα να επιτύχει.

Ζει ως Άρχων του εαυτού του αλλά και τη Πόλης. Ο Αυτοκρατορισμός του αφαιρεί όλες αυτές τις Ιδανικές Αρετές, άρα κανένας Έλλην στη παιδεία και νοοτροπία δέ δεχεται αυτοκρατορισμούς και τους δογματισμούς που επιβάλλει γαι να αυτοδικαιολογηθεί τιούτου είδος διοικητικό σχήμα.

Το Αυτοκρατορικό σύστημα του Μεγάλου Αλεξάνδρου βασίστηκε στην Αριστοτέλεια Παιδεία του, αναμιγνύοντας τους λαούς και τις παραδόσεις τους ώστε να αποτραπεί ο δογματισμός και να επιτραπεί η σμίξη γνώσεων και παραδόσεων, μειώνοντας τις κοινωνικές διαφοροποιήσεις από το ύψος της διαφοροποίησης και αποξένωσης στο βάθος της αλληλοκατανόησης και συμφιλίωσης των λαών.

Αλλά όλοι οι λαοί δε γεννήθηκαν και ανατράφηκαν ως Κοσμοπολίτες Έλληνες και έτσι το όνειρο του μεγάλου βασιλιά έμεινε ζωντανό μόνο για όσο καιρό και εκείνος ήταν εν ζωή.

Ο χριστιανισμός (ορθοδοξία,καθολικισμός κλπ) , ο μωαθεθανισμός (σουνίτες, σηίτες κλπ) και ο εβραϊσμός (φαρισσαίοι, καραΐτες κλπ) βασίζονται σε αυτοκρατορικές ιδεολογίες κτήσεως και διήκησης του κόσμου όλου. Άρα είναι βασισμένα σε αυτοκρατορικά κόμματα βασιλέων (θεωποιημέων ή θεϊκώς απεσταμένων) και όσοι είναι εκτός των δογματικώς δομημένων κομμάτων είναι εχθρός και άξιος τιμωρίας ως προδότου του θεολογημένου κομματος.

Οι φυσικές θρησκείες δεν έχουν δόγματα, δε χωρίζουν καλούς από κακούς , δικούς μας από αλλότριους, κολασμένους και αγιασμένους. Οι φυσικές  θρησκείες βασίζονται σε τελετουργικές συνήθειες συμβολισμών παρά σε δογματισμούς αποκλεισμών όπως έχουν οι ιμπεριαλιστικές (αυτοκρατορικές) θρησκείες.

Ορθόδοξος είναι αυτός που δεν έχει προσωπική άποψη, σκέψη ή κατανόηση (δείτε το Oxford dictionary)

Τα κενά των μονοθεϊστικών ευρημάτων σκέψης, συμπληρώνονται από τις κατά τόπους νοοτροπίες, φιλοσοφίες και παραδόσεις. Δεν είναι δυνατόν ένα απαράδεκτο σύστημα αυτοκρατορικής δικτατορικής θρηκειολογίας να έχει ικανότητα και καλύψει όλες τις ανθρώπινες σκέψεις , αναζητήσεις και επιθυμίες.

Όλες οι μονοθεϊστικές θρησκείες είναι συνκρητισμός ιδεολογημάτων, σκέψεων, φιλοσοφημάτων, δεισιδαιμονιών και μελοντολογημάτων τρομακτικής κρίσης κατά των "άπιστων".  Τα άδεια σκεύη κρότους μεγάλους κάνουν. Οι άδειες ιδέες  πόλλά τάζουν.

Πτολεμαίος


Enhanced by Zemanta

Σχετικά Άρθρα