Μεταφράστε τη σελίδα

Αναζήτηση / Search

Socratic News


Are you interested in Democracy ?

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Κοινωνική Ομοφοβία και Θρησκεία: Απάντηση στον Α. Χριστούδη


Κοινωνική Ομοφοβία και Θρησκεία: Απάντηση στον Α. Χριστούδη

 | 04/07/2011 |

Έχω διαβάσει το άρθρο του κ. Χριστούδη, ο οποίος προσπαθεί να αναλύσει το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας, αναφερόμενος στις Γραφές, και αναρωτιέμαι αν μια τέτοια ανάλυση είναι ανάλογη της ευθύνης που πρέπει να έχει κάποιος όταν παίρνει δημόσια θέση σε εφημερίδα για ένα τέτοιο ευαίσθητο ζήτημα, που αφορά χιλιάδες συνανθρώπους μας. Ο κ. Ανδρέας Χριστούδης απλά έκανε το εξής απλό, αλλά και συνάμα ανεύθυνο και επιπόλαιο.
Γύρισε αλαζονικά την πλάτη σε όλες τις επιστημονικές έρευνες των τελευταίων 50 ετών, που αμφιβάλλω αν έχει διαβάσει έστω το 1/3 απ' αυτές που δημοσιεύονται καθημερινά, που αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η ομοφυλοφιλία είναι απλά μια διαφορετικότητα και μια βιολογική ποικιλότητα, που απλά είναι λίγο πιο σπάνια στατιστικά στον πληθυσμό (όπως π.χ. ο γαλανομάτης ή ο αριστερόχειρας) και θεώρησε ότι είναι πιο αξιόπιστο να μας παρουσιάσει αποφθέγματα από ένα βιβλίο 4000 χρονών, το οποίο είναι τόσο «αξιόπιστο» ώστε να έχει καταφέρει να δημιουργήσει χιλιάδες αιρέσεις, σχίσματα, και διχασμούς σε θεολογικούς κύκλους τόσα χρόνια, επειδή ούτε οι ίδιοι δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε οτιδήποτε.
Ένα εγχειρίδιο βιασμών, αιμομιξιών, μισογυνισμού, αιματοχυσιών, γενοκτονιών που οδήγησε σε αιώνες σκοταδισμού, μισανθρωπίας και έλλειψης οποιασδήποτε προόδου. Ακόμη και αν τα αγνοήσουμε όλα αυτά, ρωτάω τον κ. Χριστούδη το εξής απλό: Είχαν, άραγε, τη γνώση τότε και τις επιστημονικές μεθόδους να μελετήσουν ένα ζήτημα όπως η ομοφυλοφιλία; Είναι πιο έμπιστη και αξιόπιστη η οποιαδήποτε πανάρχαια Διαθήκη από τη σημερινή Μοριακή Βιολογία;
Έχετε κάποια επιστημονική γνώση ή ειδίκευση, κ. Χριστούδη, που να σας κάνει τόσο αρμόδιο ώστε όχι μόνο την άποψή σας να την κρατάτε σπίτι σας για να μην παραπληροφορείτε, αισθανόμενος το βάρος της ευθύνης, αλλά να είσαστε τόσο σίγουρος ώστε να αναφέρεστε για την «Αλήθεια» της ομοφυλοφιλίας; Ποιας «Αλήθειας» είστε κάτοχος, κ. Χριστούδη, που δεν ξέρουν τόσοι επιστήμονες, και γιατί ειδικά εσείς; Μήπως έχουμε πάρει τον εαυτό μας πολύ στα σοβαρά; Λίγη χριστιανική «ταπεινότητα» δεν έβλαψε κανέναν.
Επειδή οι έρευνες γύρω από το θέμα είναι πάρα πολλές και πολυετείς, από πάρα πολλούς τομείς και κλάδους της επιστήμης, και σήμερα γίνεται μια προσπάθεια κατανόησης της συνολικής εικόνας, δεν θα μπω σε ανάλυση της ομοφυλοφιλίας επειδή δεν μου το επιτρέπει ούτε και ο χώρος της στήλης, και θα κρατήσω το κατοχυρωμένο επιστημονικό συμπέρασμα ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι ψυχικά διαταραγμένα άτομα, ούτε έχουν κάποιο πρόβλημα οποιασδήποτε μορφής.
Πολύ συνοπτικά, απλά σας παραπέμπω στο Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών και στην ανακοίνωση του Αμερικανικού Συνδέσμου Ψυχολόγων. Όσο για το γνωστό επιχείρημα τού «γίνεσαι ομοφυλόφιλος και όχι γεννιέσαι», σας ερωτώ, κ. Χριστούδη: Ποιες είναι οι πιθανότητες, αύριο που θα ξυπνήσετε, να νιώσετε έντονη σεξουαλική έλξη για κάποιον άντρα συνάδελφό σας;
Οποιανδήποτε «αρρώστια» αντιμετωπίζουν κάποιοι ομοφυλόφιλοι είναι ακριβώς για τους ίδιους λόγους που εμφανίζεται και σε ετεροφυλόφιλους, και ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός δεν παίζει κανένα ρόλο. Επίσης, οποιαδήποτε ψυχολογικά προβλήματα αναπτύσσουν οι ομοφυλόφιλοι, οφείλονται στο ότι η κοινωνία αρνείται να τους δεχτεί ή τους «δέχεται» με διάφορες χριστιανικές «διαπραγματεύσεις» που κρύβουν από πίσω απίστευτη υπεροψία. «Ελάτε κοντά μας στο δρόμο του Κυρίου και θα σας θεραπεύσουμε», λες και οι ίδιοι έχουν κάτι παραπάνω που τους κάνει να θεωρούν τους εαυτούς τους ως «Σωτήρες χαμένων ψυχών» και τα ομοφυλόφιλα άτομα ως άτομα που χρήζουν βοήθειας επειδή έχουν κάποιο πρόβλημα.
Ότι ένας αξιοπρεπής Δημιουργός δισεκατομμυρίων γαλαξιών ασχολείται με τόσο μικροπρεπή ζητήματα, όπως με το τι κάνει κάποιος στο κρεβάτι του, και πόσω μάλλον να χρίζει και Σωτήρες που να λένε στους άλλους πώς πρέπει να ζουν. Ότι ένας Δημιουργός έχει φροντίσει ολόκληρο το ζωικό βασίλειο να επιβιώνει και να αναπτύσσεται μέσω της ομοφυλοφιλίας αλλά ειδικά επάνω σε απλά ακόμη ένα είδος μεταλλαγμένου χιμπαντζή, του «Χόμο Σάπιενς», το έχει καταστήσει ως αμαρτία ή παρά φύσιν. Η ομοφυλοφιλία είναι ένας από τους λόγους που μπόρεσε να υπάρξει το είδος μας, κ. Χριστούδη, και ένας λόγος που υπάρχετε εσείς ο ίδιος.
Η κοινωνία υποφέρει από ομοφοβία, δεν είναι οι ομοφυλόφιλοι που νοσούν. Τα αρρωστημένα, πρωτόγονα μοντέλα ανδρισμού που υιοθετήσαμε, γαλουχημένοι από τα πατριαρχικά ιουδαιο-χριστιανικά καθεστώτα που μας απαγορεύουν να εξερευνούμε τη σεξουαλικότητά μας, τις φαντασιώσεις μας, να καταπιέζουμε ανάγκες και συναισθήματα, και φυσικές νευροβιολογικές λειτουργίες. Αγνοούν ότι όλες αυτές οι λειτουργίες, που αποτελούν το σύνολο της ψυχοσωματικής μας υγείας, και ενός δομημένου εγκεφάλου χτισμένου επάνω σε αυτές τις λειτουργίες και εκφράσεις που έθεσαν τον πήχη της επιβίωσής του στο μακρινό παρελθόν· λειτουργίες που αν δεν υπήρχαν δεν θα επιβιώναμε στη φύση, σύνολο προσαρμογών και εξέλιξης εκατομμυρίων ετών, τόσο σημαντικών που, ως αποτέλεσμα, να μένουν σαν νευρωνικά δίκτυα ενσωματωμένα στον ανθρώπινο εγκέφαλο και να ευνοούνται από τη φυσική επιλογή.
Είναι εύκολο, κ. Χριστούδη, να παίρνετε τα κομμάτια από τις Γραφές που σας συμφέρουν και που σας αρέσουν, και να κάνετε τα στραβά μάτια, με κουτοπόνηρες, γλυκανάλατες δικαιολογίες σε όσα δεν σας αρέσουν, για να μπορείτε να διατηρείτε τη στάση σας αδιάλλακτη και να βλέπετε αυτά που θέλετε. Ο Χριστιανισμός και η Αγία Γραφή δεν είναι μπουφέ. Απλά χρησιμοποιείτε τη Γραφή επιλεκτικά σαν προπαγάνδα εναντίον των ομοφυλόφιλων, αγνοώντας τις άλλες αθλιότητες και αντιφάσεις των Γραφών.
Η χριστιανική ομοφοβία και παθολογία προβάλλεται με έξυπνο, ύπουλο και σοβαροφανή τρόπο σαν δήθεν λόγος Κυρίου, μέσω επιλεκτικής ψηλάφησης των Γραφών. Πίσω από αυτές τις δικαιολογίες όλοι αυτοί οι «θεοσεβούμενοι» απλά προδίδουν την ομοφοβική στάση τους και ταυτόχρονα την ψυχολογική ανεπάρκεια του αφύσικου δόγματός τους. Βλέπουν τα δικά τους σεξουαλικά και ψυχολογικά προβλήματα πάνω σε όλους τους ομοφυλόφιλους (και γενικά σε όλες τις προεκτάσεις της σεξουαλικής βιοποικιλότητας), καταδικάζοντας ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού με βάση πρωτόγονες αντιλήψεις, αντιεπιστημονικές ιδέες, αυταρχικά δόγματα και συντηρητικές απόψεις.
ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
Μεταπτυχιακό στη Νευροψυχολογία Όμιλος Ελεύθερης Σκέψης Κύπρου

Σχετικά Άρθρα