Μεταφράστε τη σελίδα

Αναζήτηση / Search

Socratic News


Are you interested in Democracy ?

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Θρησκεία: Πηγή ειρήνης ή διχασμών και θανάτων;

The Dance of Death (c.1904)Image by postaletrice via FlickrTA NEA On-line



Εννέα νεκροί σε συγκρούσεις χριστιανών-μουσουλμάνων στην Αίγυπτο


Θέτοντας θέμα αλλαγής θρησκεύματος (πράγμα που σημαίνει το πως εσωτερικἀ ένας άνθρωπος επιθυμεί να κατανοεί το κοινωνικό και προσωπικό του περιβάλλον), οι λοιποί συν-κοινωνοί και βαθιά θρησκευόμενοι άνθρωποι νομίζουν ότι έχουν όχι μόνο δικαίωμα αλλά και κοινωνική υποχρέωση να επαναφέρουν στη "τάξη" τους μη συμορφωμένους με τις "κοινωνικές αποδεκτές" πρακτικές.


Οι κυβερνητικές επιλογές που έδωσαν στις θρησκευτικές κοινότητες πολιτικές και διοικητικές εξουσίες, είτε σε χριστιανούς είτε σε μουσουλμάνους, βλέπουν ότι οι θρησκείες δεν είναι τελικά κάτι προσωπικό και κάτι βαθειά πνευματικό γεγονός, αλλά πολύ πρακτικό, πολιτικό, κοινωνικό, διοικητικό και σωματικό γεγονός που μετατρέπεται σε διαλυτικό, αντικοινωνικό, αναρχικό, σαρκικό, εγωιστικό, αυταρχικό και υπερελεγκιτκό όπλο κατά του συνανθρώπου. 
Face Of DeathImage by DanMoralesPhotography via Flickr

Η σκέψη ότι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις προέρχονται από ένα θεό μοναδικό και αληθινό, δίνουν τόσο δυνατά 
συναισθήματα ώστε οι ανίκανα να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει θεός που μιλά σε ανθρώπους παρά άνθρωποι που μιλάν για θεότητες, νιώθουν ότι έχουν θεϊκή συνκατάβαση σε κάθε απάνθρωπη σκέψη και πράξη τόσο που μπροστά τους ένας αναρχικός τρομοκράτης φαίνεται σαν ένα γκρινάρικο παιδί που του έλειψε ο νυχτερινός ύπνος.


Why are you afraid to die my dear?Image by Aria Nadii via Flickr
Δίνοντας "αέρα" στα μυαλά των απαίδευτων που ότι με προσευχές έρχεται "θεϊκή" φώτιση, και η επιστημονική κατανόηση των ανθρώπινων σχέσεων, απλά δίνουν στους ανθρώπους που δεν αγαπούν τη παιδεία και τη μελέτη μέσω θετικής κριτικής ανάλυσης, ένα λόγο παραπάνω για να μη νιώθουν ότι με παίδεμα και κούραση και πόνο έρχεται η κατανόηση. Η φιλοσοφία δεν είναι αποτέλεσμα προσευχής αλλά οδός και πορεία ανάβασης της νόησης και της κατανόησης του συνανθρώπου μέσα και έξω από ένα κοινωνικό σύνολο.


Οι σταυροί και τα μισοφέγγαρα έγιναν σύμβολα φανατικών αμαθών που νομίζουν ότι διαβάζοντας βιβλία θρησκευτικής φαντασίας (religious fiction) έγιναν ένα με το θεό τους. Αλλά από τα έργα τους βλέπουμε ότι ο θεός τους είναι ο φανατισμός και το αποτέλεσμα της πίστης τους είναι ο θάνατος του εχθρού και του εαυτού τους. 
Enhanced by Zemanta

Σχετικά Άρθρα