Μεταφράστε τη σελίδα

Αναζήτηση / Search

Socratic News


Are you interested in Democracy ?

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Είναι η πίστη στο Θεό εξελικτικό πλεονέκτημα;

Armageddon loomingImage by nimboo via Flickr

Is Believing In God Evolutionarily Advantageous?




Listen to the Story



Είναι η πίστη στο Θεό εξελικτικό πλεονέκτημα;


Ο φόβος της παρακολούθησης είναι η βάση των θρησκειών. Τον χρησιμοποιούν για να ελέγχουν τη συμπεριφορά των ακολουθούντων πιστών.

Αλλά η επιβράβευση ή η τιμωρία που μεταβιβάζεται στην "επόμενη ζωή", αφαιρεί την ικανότητα των κοινωνιών να εκδηλώσουν την δικαιοσύνη όπως κάθε κοινωνία την εφαρμόζει σε αυτή την πραγματική ζωή. 

Άφεση αμαρτιών και εγκλημάτων μέσω μιας μυστικιστικής εξομολογήσεως σε έναν αναρμόδιο κοινωνικά και ιδιαίτερα σε κρυφό επίπεδο επικοινωνίας, δίνει στον άδικο τη κάλυψη που χρειάζεται για να συνεχίσει τις αδικίες.

Ακόμα και οποιαδήποτε τιμωρία από τους θρησκευτικούς ηγέτες για αδικίες που κανένας δε ξέρει αλλά και δε θα μάθει ποτέ, δίνει στους θρησκευτικούς ηγέτες προσωπικές επιλογές στην απόδοση τιμωρίας και φυσικά δε προσδίδει καμία αξιοπιστία στις διοικητικές τους πράξεις τιμωρίας των αδικούντων. Όλα γίνονται κάτω από το τραπέζι.

Και όπως δίδασκε ο Σωκράτης, ανωτέρα των αρετών της κοινωνίας ανθρώπων, είναι η δικαιοσύνη, που μέσα στα χέρια των πωλώντων "μελλοντικές ζωές", γίνεται προσωποπαγής τυραννία.

Εάν οι άνθρωποι ακόμα και σήμερα χρειάζονται το φόβο για να συμπεριφέρονται κοινωνικά δίκαιοι, τότε καλώς και εμπίπτουν στα χέρια και τις υποσχέσεις φαντασμένων για μια ακόμη μελλοντική ευκαιρία δικαιότερης ζωής. 

Όταν κάποιος απλά ακόμα ονειρεύεται και προσεύχεται να αποκτήσει κάτι, τότε έχει ήδη χάσει την ευκαιρία να εργαστεί για να το αποκτήσει.

Ο Πλωτίνος έλεγε ότι είναι άμυαλο να προσεύχονται οι άνθρωποι στους θεούς, για πράγματα και αξίες που μπορούν με τη δική τους προσπάθεια να αποκτήσουν.

Enhanced by Zemanta

Σχετικά Άρθρα