Πτολεμαίοι Ηγεμονικός Οίκος της Ελληνιστικής Αιγύπτου.
Η λέξη " Πτολεμαίοι" σχετίζεται ετυμολογικά με την λέξη "πόλεμος".Η Δυναστεία των Πτολεμαίων ήταν μια βασιλική οικογένεια της Ελληνιστικής Περιόδου, που κυβέρνησε την Αίγυπτο για περίπου τρεις αιώνες, από το 305 μέχρι το 30 π.Χ.
Μέρος των κατακτήσεων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν και η χώρα της Αιγύπτου. Όταν εισήλθε στη χώρα το 332 π.Χ., ο λαός της τον υποδέχτηκε ως απελευθερωτή. Προορισμοί του ήταν αρχικά η Μέμφιδα και κατόπιν το περίφημο μαντείο του Άμμωνα, στην όαση Σίβα. Πριν αναχωρήσει για τη συνέχιση της εκστρατείας του στην Ασία, ίδρυσε μια πόλη στα παράλια της Μεσογείου, δίνοντάς της το όνομά του: "Αλεξάνδρεια".
Ο Πτολεμαίος , Μακεδόνας στην καταγωγή και στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διορίστηκε ανώτατος κυβερνήτης της Αιγύπτου μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου το 323 π.Χ. στη Βαβυλώνα και το διαμελισμό του απέραντου κράτους του. Το 305 π.Χ., ανακήρυξε τον εαυτό του βασιλέα αποτινάσσοντας έτσι την αυτοκρατορική κηδενμονία. Οι απόγονοι του Πτολεμαίου κυβέρνησαν την Αρχαία Αίγυπτο μέχρι τη ρωμαϊκή κατάκτηση το 30 π.Χ.
Πρωτεύουσα του κράτους τους έγινε η πόλη της Αλεξάνδρειας, που αντικατέστησε τη Μέμφιδα και την Θήβα σε εθνική σπουδαιότητα. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν οι διπλωματικές τους σχέσεις με τις γειτονικές χώρες της Ανατολής, αλλά και με τη νέα ανερχόμενη δύναμη, τη Ρώμη.
Η καταγωγή της δυναστείας ήταν ελληνική, για αυτό και τα περισσότερα μέλη της δεν είχαν επαφή με την αιγυπτιακή γλώσσα. Ωστόσο διατήρησαν εν μέρει την εγχώρια αιγυπτιακή παράδοση. Επίσης, διατήρησαν μερικές παλαιές θρησκευτικές και κοινωνικές δομές, τα έθιμα και το τυπικό, τους θεούς και τις δοξασίες, ακόμη και τη συνήθεια να κηδεύονται μουμιοποιημένοι σε σαρκοφάγους. Ακόμη υιοθέτησαν τις τοπικές τεχνοτροπίες στην τέχνη και την αρχιτεκτονική. Σε αυτούς οφείλεται, κατά ένα ποσοστό, η διατήρηση διάσημων αρχαίων μνημείων της Αιγύπτου, που είτε κατασκευάσθηκαν, είτε επισκευάστηκαν και συντηρήθηκαν από αυτούς.
Διάσημα μνημεία της Αιγύπτου που ανεγέρθηκαν την εποχή τους είναι:
- Η πόλη της Αλεξάνδρειας (Μέγας Αλέξανδρος).
- Η πόλη της Πτολεμαΐδας (Πτολεμαίος Α').
- Ο Φάρος Αλεξάνδρεια (Πτολεμαίος Β'), ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.
- Η Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρεια, προϊόν της συγκέντρωσης ενός μεγάλου αριθμού φωτισμένων πνευμάτων και επιστημόνων στην πόλη, που έλαβε τις δάφνες πολιτιστικής πρωτεύουσας.
- Ο ναός του Ώρου στο Εντφου.
- Ο ναός της Ίσιδος στις Φίλες .
- Ο ναός της [Ίσις \Θεοί|Ίσιδος]] στο Behbeit el-Hagara (Πτολεμαίος Β', Πτολεμαίος Γ').
- Ο ναός του Μοντού στη Μεδαμούδ (Πτολεμαίος Γ', Πτολεμαίος Δ', Πτολεμαίος Η', Πτολεμαίος ΙΒ').
- Ο ναός της Αθώρ στη Δένδερα (Κλεοπάτρα Ζ' και Πτολεμαίος ΙΕ' Καισαρίων).
- Ο ναός των Σομπέκ και Χαροέρις στο Kom Ombo.
Επίσης δημιουργήθηκε νέο σύστημα δρόμων και καναλιών, που επέτρεψαν τη μεταφορά αγαθών σε όλο το Νείλο και το Δέλτα του με ευκολία που δεν είχε επιτευχθεί ποτέ στο παρελθόν. Καλύτερες συγκοινωνίες είχαν και ως αποτέλεσμα καλύτερη επικοινωνία με όλα τα μέρη της χώρας, πράγμα που με τη σειρά του έφερε ασφάλεια από εξωτερικούς εχθρούς και ταχύτητα στη διάδοση νέων πολιτιστικών και κοινωνικών προτύπων.
Οι πρώτοι Πτολεμαίοι βελτίωσαν την ποιότητα της γεωργικής παραγωγής, αυξάνοντας την καλλιεργήσιμη γη και εισάγωντας νέα είδη προϊόντων. Παράλληλα βελτίωσαν το βιοτικό επίπεδο του λαού τους αυξάνοντας το εμπόριο και κάνοντας προσιτά αγαθά πολυτελείας σε περισσότερους.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου