Μεταφράστε τη σελίδα

Αναζήτηση / Search

Socratic News


Are you interested in Democracy ?

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Αλήθεια ποιός ξέρει τί είναι Αλήθεια;

Από ετυμολογικής πλευράς νοούμε ότι :

Αλήθεια = Α-Λήθη = άνευ λήθης = δίχως απόκρυψη ή δίχως λησμονιά.


Λίγα λόγια περί της Λήθης.

Από φιλοσοφοϊστορικής πλευράς των Ελλήνων ο Ησίοδος στη Θεογονία παρουσιάζει τη Λήθη ως πηγή ύδατος στο Άδη ή Αΐδη (στόν τόπο άνευ οίδεους ή άνευ γνώσεως εκ μέρους των ζώντων θνητών). Από εκεί οι αποθανόντες θνητοί ξεδιψούσαν και ξεχνούσαν την εποχή της ζωής τους ως ζώντες θνητοί.

Όποιος από τους ζώντες θνητούς ξεδιψούσε από τις άλλες πηγές ύδατος, δεν είχε το χάρισμα της Λήθης άρα και ήταν ικανός να έχει α-λήθη στη ζωή και το λόγο του.

Μητέρα της ήταν η Έρις (έριδα = δυσαρμονία ή διαφωνία).

Ήταν αδελφή της Άλγους (Λύπη) , του Λιμού (πείνα) , του Πόνου (εργασία), του Όρκου, της Υσμήνης (πάλης), της Μάχης, του Φόνου, της Ανδροκτασίας (ανθρωποκτονίας), της Νίκης, του Ψεύδους, της Αμφιλογίας (ασταθούς λόγου), της Δυσνομίας και της Ἀτης (ερείπιο, τρέλα, καταστροφή, αυταπάτη).


Πιθανολογείται να αποκαλούνταν και μητέρα των Χάριτων. Αλλά προσωπικἀ κατανοώ πως από την Έριδα και τη Λήθη θα ήταν πολύ δύσκολο να γεννηθούν οι Χάριτες. (Charities)




Πέρα από το παραπάνω τρόπο ανάλυσης ως το τί είναι λήθη, ας δούμε και τί είναι αλήθεια.

Σε προσωπικό επίπεδο, ο καθένας που προσπαθεί να θυμηθεί όσα μπορεί να και να καταθέσει όσα κατάλαβε και γνωρίζει, είναι ότι καλύτερο μπορεί να παρουσιαστεί ώς αποδεκτή από τη λογική της τιμιότητας ως αλήθεια.

Σε κοινωνικό επίπεδο, θα πρέπει να πρώτα να καταλάβουμε το τί η κοινωνία θεωρεί ως αποδεκτό , και μετά να καταλάβουμε το τι δηλώνει ο καθένας ώς (πλήρη) αλήθεια. Αυτό συμβαίνει γιατί τα άτομα είναι μέρος της κοινωνίας και πρέπει να παίζουν μέσα στα όρια (γραπτά, νομικά αλλά και άγραφα) ώστε να νιώθουν μέλη της κοινωνίας τους και η κοινωνία να νιώθει ότι αυτά τα άτομα είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας των. Κάθε λέξη και πρόταση περνά από ψυχικό έλεγχο και φίλτρο και ότι πιθανολογήται ως μη αποδεκτό, δεν εκφράζεται, κάνοντας τα λοιπά λεγόμενα να καταλογίζονται με ΛΗΘΗ εκδιώκοντας την ΑΛΗΘΗ κατάσταση των πεπραγμένων.

Σε περιπτώσεις ανάλυσης καταστάσεων με πολλαπλά πρόσωπα και απόψεις, η αλήθεια κατασκευάζεται ώς μια ομάδα από ιστούς που ενώνουν γεγονότα, και εξιστορώντας όλα τα γεγονότα και όλους τους ιστούς των συνδεδεμένων λογικά, χρονικά και θεματικά και να κατασκευάσει την αλήθεια μέσα από την ιστορία όσο το δυνατόν περισσότερων γεγονότων.



Σχετικά Άρθρα