Μεταφράστε τη σελίδα

Αναζήτηση / Search

Socratic News


Are you interested in Democracy ?

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Τελικά βρέθηκε μετά από 20 χρόνια ερευνών το βλαστοκύταρο του αίματος

Derivation of white blood cells from stem cellsImage via Wikipedia
Αίσιο τέλος και πολλά υποσχόμενη προοπτική είχαν οι έρευνες και η αναζήτηση των επιστημόνων που διήρκησε πάνω από 20 χρόνια.

Οι ειδικοί κατάφεραν να εντοπίσουν τα «μητρικά» κύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα από τα οποία προέρχονται όλα τα υπόλοιπα κύτταρα του άιματος, ανοίγοντας έτσι νέα και εκπληκτικά μονοπάτια στη θεραπεία πολλών ασθενειών και παθήσεων όπως λχ της λευχαιμίας!

Όπως αναφέρουν επιστημονικά περιοδικά, η ύπαρξη των αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων ήταν γνωστή εδώ και δεκαετίες αλλά αυτό που ήταν πολύ δύσκολο ήταν η ανίχνευσή μεμονωμένων «μητρικών» κυττάρων.

«Κανένας δεν είχε καταφέρει να δει τα κύτταρα αυτά μέσα στη μάζα των κυττάρων του μυελού των οστών που χρησιμοποιούνται όταν γίνονται μεταμοσχεύσεις» ανέφερε ο Τζον Ντικ από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που πέτυχε τη σημαντική ανακάλυψη.

Ο ίδιος τόνισε ότι το πείραμα τους διήρκησε πολλά χρόνια και χρειάστηκε τεράστια προσπάθεια να φτάσουν σε 
αυτό το αποτέλεσμα αλλά άξιζε 100% καθώς η ομάδα του απέδειξε ότι τα κύτταρα HSC μπορούν να αναγεννήσουν όλους τους τύπους κυττάρων του αίματος. Αυτό όπως τονίζει ο ίδιοςαναμένεται να φέρει νέες θεραπείες τόσο για τη λευχαιμία όσο και για πολλές άλλες παθήσεις.



Σχετικά Άρθρα