Μεταφράστε τη σελίδα

Αναζήτηση / Search

Socratic News


Are you interested in Democracy ?

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΦΩΣ

Διαβάζοντας το εξαιρετικό άρθρο περί της ετυμολογίας της λέξεως Φὼς,

¨Πρόκειται λοιπόν για την ρίζα φα- . από το λεξικό διαβάζουμε, για την λέξη φάος: Φάος, Φως (αο>ω) [φάFος, ο πρωτόγονος άνθρωπος για να ανάψει φωτιά, αλλά και για να την διατηρήσει, έπρεπε να φυσά προς την εστία του πυρός τακτικά.¨ (ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΦΩΣ - ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΑ - Άρθρα - ΑΘΡΗΣΚΟΣ),

είδα και εγώ το νοητό φως, και θα ήθελα να προσθέσω τη δική μου πειραματική ανάλυση επάνω στα τρία αυτά γράμματα της πανάρχαιας ελληνικής λέξεως.


Το ανθρώπινο φωνητικό σύστημα έχει δύο βασικά συστήματα, τις φωνητικές χορδές και τη πνοή, κάνοντας το ένα σύνθετο έγχορδο πνευστό.

Χρησιμοποιώντας την ορθοφωνητική της ελληνικής (Carl W. Conrad A Compendium of Ancient Greek Phonology, Greek Alphabet and pronunciation) , και με οδηγό το μουσικό χρονισμό, χροιά και ένταση του κάθε γράμματος είδα ότι κατά την ομιλία αυτής της μικρής λέξης έχουμε εξερχόμενο αέρα από τα χείλια μας με τις μορφές

Φ: λεπτή ισχυρή εκπνοή
Ω: πλατιά ασθενής εκπνοή
Σ: λεπτή απαλή εκπνοή

Καθαρά μου φάνηκε ότι είναι κινήσεις που κάνει ο άνθρωπος που προσπαθεί να ανάψει φωτιά με τη τριβή ξύλων και ξερών χόρτων. Έτσι απλά κόλλησε αυτή η εικόνα στο μυαλό μου. Και όχι μόνο.

Κατάλαβα ότι αυτή η μικρή λεξούλα, χωρά τη τεχνογνωσία, μεθοδολογία, μαθηματική παρουσίαση της τεχνικής, έντασης και χρονισμού έναρξης της φωτιάς.

Εδώ οι κινήσεις του στόματος και της εκπνοής αέρα, εκφράζονται από κάθε γράμμα σαν ένα πρόγραμμα για την έναρξη φωτός δια της πυρογέννεσης.

Οι οδηγίες δίνονται ως μελωδία με σειρά, χρονισμό και ένταση. Έτσι και η μουσική εναρμονισμένη με μαθηματική ακρίβεια, ήταν ένας από τους τρόπους διδασκαλίας των ελληνικών.

Οι ελληνικές λέξεις είναι πανάρχαιες, έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν με περισσότερο του ενός τρόπου το εννοούμενο και εκφραζόμενο και πολλές φορές απλές λέξεις μεταφέρουν πολλά νοήματα .

Θα μπορούσε κάποιος να εξετάσει την ελληνική ετυμολογία με γνώμονα την ανατομική έκταση και έκφραση των αρχαιοτάτων ελληνικών λέξεων;

Η ετυμολογία κρύβει την ιστορία πριν την αρχή της έγγραφης ιστορίας μας. Είναι το παράθυρο γνώσης στην προϊστορία μας.

Σχετικά Άρθρα