Μεταφράστε τη σελίδα

Αναζήτηση / Search

Socratic News


Are you interested in Democracy ?

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Πίστη, επιθυμία, εμπειρία, προσδοκία, συναίσθημα, κοινωνία

Credit cardImage via Wikipedia

Το ότι ο άνθρωπος έχει μάθει να πιστεύει, έιναι ένα εργαλείο επιβίωσης και μεταφοράς γνώσης χωρίς να κρίνει αν αυτό που κάνει είναι κατανοητό σε όλες του τις διαστάσεις.

Αυτή είναι μια από τις εργασίες μίμισης του εμπρόσθιου μέρους του εγκεφάλου, όπως έχει ήδη καταγραφεί από την επιστήμη.

Το ότι έτσι κάνει ο "έμπειρος" της φυλής,  άρα έτσι πρέπει να κάνουμε και εμείς για να επιβιώσουμε, είναι η πράξη εμπιστοσύνης των αρχαρίων κοινωνικών εταίρων προς τον έμπειρο.

Η πίστη δηλαδή είναι μια μορφή γρήγορης και επιφανειακής μάθησης δια της μιμίσεως.

Η κατανόηση είναι αυτή που έρχεται να δώσει λογική εξήγηση στις πράξεις μας.

Ένα παράδειγμα καθημερινής έκφρασης πίστεως δίνεται παρακάτω:
Ο καθένας αγοράζει ένα κιλό τυρί φέτα με τη πίστη ότι θα έχει τη γεύση, σκληράδα, αλμύρα, παρασκευή και διάρκεια ζωής ανάλογη με τις εμπειρίες του και τις εμπειρίες άλλων μετόχων ενός κοινωνικού συνόλου. Κανένας όμως μα κανένας από το κοινωνικό σύνολο, ούτε ακόμα και ο πωλητής, δε του εγγυάται ότι θα είναι όπως ακριβώς το περιμένει το προϊόν ή αν θα είναι τελείως αλοιωμένη η φέτα που αγόρασε.

Η πίστη είναι γνώμη και έχει να κάνει με τις προσμονές και επιθυμίες του ανθρώπου. Ο λογικός άνθρωπος πρέπει να μη βάζει δόγματα στη πίστη του γιατί αυτά τα δόγματα προξενούν απογοητεύσεις, συγχύσεις, διαμάχες και έχθρες με μόνη βάση την επιθυμία και όχι την πραγματικότητα του γεγονότος. Όπως είπε και ο Πλωτίνος "δεν έχει νόημα το τι συμβαίνει γύρω μας, αλλά το τι αντιλαβανόμαστε από αυτό  το σύνολο των γεγονότων και το τι νιώθουμε από αυτό".

Και μη ξεχνάτε ότι πίστις σημαίνει εμπιστοσύνη και πίστωση από έναν άνθρωπο σε κάποιον άλλο.

Και οι τράπεζες είναι πιστωτικά ιδρύματα, που έχουν το καθένα τους το δικό τους τρόπο μέτρησης εμπιστοσύνης των πελατών που λέγεται αξιολόγηση φερεγγυότητας και αποτροπής κινδύνου σε κάθε σας αίτηση ανάληψης χρημάτων μέσω δανεισμού.

Enhanced by Zemanta

Σχετικά Άρθρα