Μεταφράστε τη σελίδα

Αναζήτηση / Search

Socratic News


Are you interested in Democracy ?

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Έκκληση προς τον Υπουργό Εξωτερικών για ανάκληση ψήφου της Ελλάδος ενάντια στο Ισραήλ, στο ψήφισμα 181/1947 του ΟΗΕ.




Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Σ. Λαμπρινούδη

Το 1947, στις 29 Νοεμβρίου, σε γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο Ψήφισμα 181, η Ελλάδα υπήρξε η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα η οποία με την αρνητική της ψήφο στην ουσία αρνήθηκε στο Ισραήλ να υπάρχει ως κράτος. Όλες οι χώρες της Ευρώπης είπαν ΝΑΙ στο ψήφισμα εκείνο και η Ελλάδα ΟΧΙ.

Με αφορμή το ψήφισμα του 1947, λογικό ήταν η Ελλάδα να αποκτήσει κακό όνομα ανάμεσα σε Εβραϊκούς κύκλους και να τη θεωρούν ως την πιο αντι- Ισραηλινή χώρα της Ευρώπης. Ένα τέτοιο Εβραϊκό κύκλο πρέπει να αποτελούσαν και οι λίγες εκατοντάδες εκείνοι Έλληνες Εβραίοι διασωθέντες από το Ολοκαύτωμα, που γύρισαν από την κόλαση των στρατοπέδων των Γερμανών πίσω στην Θεσσαλονίκη, δεν κατάφεραν να πάρουν καν τα σπίτια τους πίσω διότι τους τα είχαν αρπάξει άλλοι Έλληνες, έγιναν άστεγοι πρόσφυγες, πήγαν τελικά να ζήσουν στο Ισραήλ, και έμαθαν ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν τους έδωσε πίσω τα σπίτια τους, αλλά τους αρνήθηκε και το δικαίωμα να έχουν δική τους χώρα. Οι άνω των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης που δεν γύρισαν ποτέ από τα στρατόπεδα, αλλά και οι άλλες αμέτρητες χιλιάδες Χριστιανών, Εβραίων, Αθέων και άλλων Ελλήνων που έχασαν τη ζωή λόγω του Ναζισμού, είναι ένας άλλος κύκλος ψυχών που αν είχαν τη δυνατότητα θα μας έλεγαν πολλά επί του θέματος της αρνητικής ψήφου του 1947. Με την ψήφο της λοιπόν, έβαλε η Ελλάδα μόνη της με την αδικία της τον πάγο ανάμεσα στον Ελληνισμό και τον Εβραϊσμό.

Τότε βέβαια η Ελλάδα είχε μια περίεργη διοίκηση. Τότε, γνωστές δωσιλογικές οικογένειες καταπατητών περιουσιών των Εβραίων, απόκτησαν το δικαίωμα να διατηρήσουν στα χέρια τους τα κλεμμένα. Ο ίδιος ο Ναζιστής διοικητής της Θεσσαλονίκης, Μαξ Μέρτεν, είχε δημόσια δηλώσει ότι Εβραϊκές περιουσίες είχε δώσει και στον Κωνσταντίνο Καραμανλή σαν αμοιβή για τη συνεργασία τους, κάτι που δεν αντέκρουσε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας δια της δικαστικής οδού. Μάλιστα, το Ελληνικό κράτος, ενώ κάποια στιγμή είχε συλλάβει τον Μέρτεν, τον απελευθέρωσε με αδιαφανείς διαδικασίες. Για την υπόθεση αυτή είχε υποστεί πολλές πιέσεις ο έντιμος Διευθυντής του Γραφείου Διώξεως Εγκληματιών Πολέμου αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ανδρέας Τούσης. Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα συνέχισε να υπάρχει και να λειτουργεί ο δωσιλογικός μηχανισμός που είχε αφήσει πίσω της η Βέρμαχτ, η Γκεστάπο και τα Ες Ες. Όπως απέδειξε δημόσια και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σαρτζετάκης, μία τέτοια οργάνωση δοσίλογων Ναζιστών, δολοφόνησε τον έντιμο πατριώτη πολιτικό Γρηγόριο Λαμπράκη. Δεν ήταν λοιπόν τυχαίο ότι το 1975, με προσωπική του εντολή, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πολτοποίησε τα αρχεία Εγκληματιών Πολέμου, ούτε το ότι τον έντιμο δικαστικό Ανδρέα Τούτση τον είχε απομάκρυνει η χούντα από τα καθήκοντά του.

Η ανάκληση της ψήφου του 1947 θα έχει θετικό αποτέλεσμα και στην Ελλάδα, αλλά και στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ όπου ζουν Έλληνες Εβραίοι, και θα δώσει το μήνυμα ότι εννοούμε σαν χώρα την πρόσφατη βελτίωση των σχέσεών μας. Ελπίζω να έχετε τη δυνατότητα να βοηθήσετε ώστε να διορθωθεί η αδικία.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση της επιστολής αυτής.
Γιώργος Σιδηρούντιος
gsiderountios@gmail.com

Σχετικά Άρθρα