Μεταφράστε τη σελίδα

Αναζήτηση / Search

Socratic News


Are you interested in Democracy ?

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Τα βακτήρια όχι μόνο επικοινωνούν με χημικά μυνήματα, αλλά ανταλλάσουν και γενετικό κώδικα

AntibioticsImage by rbrwr via FlickrΒακτήρια κάθε είδους έχουν τη δική τους χημική γλωσσα επικοινωνίας, που επιτρέπει σε βακτήρια ενός τύπου να επικοινωνούν και να συντονίζονται μεταξύ τους, αλλά όχι μόνο μεταξύ των ομοίων βακτηριδίων αλλά η γλώσσα αυτή επιτρέπει και την επικοινωνία αλλόφυλων οργανισμών να ενημερώνουν και να συντονίζουν τοξικές επιθέσεις στο φορέα τους. (1)
Aligned array of nanotubesImage by CORE-Materials via Flickr
Μια νέα έρευνα όμως στο πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, δίνει και μια άλλη διάσταση στις επικοινωνίες των βακτηρίων. Μέσω νανοσωλήνων, ανταλλάσσουν όχι μόνο χημικά μηνύματα προς ενημέρωση και επικοινωνία, αλλά ανταλλάσσουν και γενετικό υλικό σε μικρές κωδικές δόσεις, που μεταφέρουν συνήθως μεταλλαγμένο γενετικό κώδικα που προστατεύει τα βακτήρια από τα αντιβιοτικά. (2)

Αυτός ο μεταλλαγμένος κώδικας φυσικά προέρχεται από βακτήρια που επιβίωσαν από μια επίθεση αντιβιοτικών, η οποία σταμάτησε πριν καταστραφεί όλη η αποικία νοσογόνων
βακτηρίων στον φορέα τους. Για αυτό και πρέπει η χορήγηση της αντιβίωσης να διαρκεί καθ᾽ όλη τη  διάρκεια της ιατρικής συνταγής, και να μη διακόπτεται όταν ο ασθενής απλά νιώσει καλύτερα.




(1)

May 15, 2010






(2)
TetracyklinImage via Wikipedia

Σχετικά Άρθρα