Μεταφράστε τη σελίδα

Αναζήτηση / Search

Socratic News


Are you interested in Democracy ?

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Οι νευροεπιστήμονες βρήκαν ότι άνδρες και γυναίκες αντιδρούν διαφορετικά στο στρες

Men Are From Mars -- Neuroscientists Find That Men And Women Respond Differently To Stress

Οι νευροεπιστήμονες βρήκαν ότι άνδρες και γυναίκες αντιδρούν διαφορετικά στο στρες

1 Απριλίου, 2008 - Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού των ανδρών και των γυναικών κάτω από συνθήκες στρες έδειξε νευροεπιστήμονες πώς οι εγκέφαλοί τους διέφεραν σε ανταπόκριση σε στρεσογόνες καταστάσεις. Στους άνδρες, η αυξημένη ροή αίματος προς τα αριστερά orbitofrontal φλοιό πρότεινε την ενεργοποίηση της «πάλης ή αποφυγής». Στις γυναίκες, το στρες ενεργοποιείται το μεταιχμιακό σύστημα, το οποίο συνδέεται με συναισθηματικές αντιδράσεις.


Υπάρχουν πολλά βιβλία και ταινίες που αναδεικνύουν την ψυχολογική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών - Οι άντρες είναι από τον Αρη, γυναίκες από την Αφροδίτη, για παράδειγμα? αλλά τώρα, νευρολόγοι δηλώνουν ότι έχουν εικόνες του εγκεφάλου που αποδεικνύουν ότι οι ανδρικοί και οι γυναικείοι εγκέφαλοι δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο - τουλάχιστον κάτω από την πίεση.
Ίδιο είδος, διαφορετικά φύλα ... Και τώρα, μία νέα υψηλής τεχνολογίας επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών μπορεί πραγματικά να αρχίσει από την κορυφή. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια που χρησιμοποιήθηκε μια υψηλής τεχνολογίας μέθοδος απεικόνισης για να ερευνήσουμε τον εγκέφαλο σε 16 άνδρες και 16 γυναίκες. Τα θέματα-άνθρωποι ήταν τοποθετημένοι μέσα σε λειτουργική μαγνητική τομογραφίας μηχανή, ή fMRI.
"Χρησιμοποιώντας αυτή την state-of-the art-λειτουργική μαγνητική τομογραφίας τεχνική, προσπαθούμε να απεικονίσει ό, τι άμεσα ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει κατά τη διάρκεια stress," Jiongjiong Wang, Ph.D., ένας καθηγητής βοηθός έρευνας της ακτινολογίας και νευρολογίας στο πανεπιστήμιο του Πενσυλβανίας στη Φιλαδέλφεια, είπε ο Ivanhoe.
Οι ερευνητές στη συνέχεια εσκεμμένα προκάλεσαν μέτριο άγχος των επιδόσεων, ζητώντας από τους άνδρες και τις γυναίκες να μετρήσουν προς τα πίσω κατά 13, ξεκινώντας από το 1600. Από τους ερευνητές παρακολουθείται η καρδιακή συχνότητα του υποκειμένου. Μέτρησαν επίσης τη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο και επίσης να ελέγχονται για την κορτιζόλη, μια ορμόνη του στρες.
Όταν οι σαρώσεις είχαν ολοκληρωθεί, οι νευροεπιστήμονες βρίκαν σταθερές διαφορές μεταξύ των εγκεφάλων τόνισε-out των ανδρών και των γυναικών. Οι άνδρες απάντησαν με αυξημένη ροή του αίματος προς τα δεξιά του προμετωπιαίου φλοιού, υπεύθυνο για «πάλης ή αποφυγἠ». Οι γυναίκες είχαν αυξημένη ροή του αίματος προς το μεταιχμιακό σύστημα, το οποίο συνδέεται επίσης με μια πιο γαλούχιστική και φιλική αντιμετώπιση.
Οι γιατροί λένε οι πληροφορίες αυτές μπορεί κάποια μέρα να οδηγήσουν σε μια διαδικασία ενδελεχούς εξέτασης για διαταραχές της διάθεσης. «Στο μέλλον, όταν οι γιατροί προτείνουν θεραπεία ασθενών - κυρίως κατάθλιψη, PTSD - πρέπει να ληφθεί αυτό υπόψη ότι πραγματικά είναι θέμα φύλου," ο Δρ Γουάνγκ εξηγεί.
Άλλοι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι ορμόνες, η γενετική και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν αυτά τα αποτελέσματα, φέρνοντας στο φως μία ακόμη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι νευροεπιστήμονες λένε ότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της αντίδρασης στο στρες και διήρκησε περισσότερο στις γυναίκες.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ fMRI; μαγνητική τομογραφία (MRI) χρησιμοποιεί ραδιοκύματα και ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο και όχι οι ακτίνες Χ να λάβει σαφείς και λεπτομερείς εικόνες των εσωτερικών οργάνων και ιστών. fMRI χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία να εντοπίσει τις περιοχές του εγκεφάλου, όπου τα αιμοφόρα αγγεία συνεχώς διευρύνονται, χημικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα, ή επιπλέον οξυγόνο που θα παραλάβει.
Αυτές είναι ενδείξεις ότι ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου γίνεται η επεξεργασία των πληροφοριών και δίνει εντολές στον οργανισμό. Καθώς ο ασθενής εκτελεί μια συγκεκριμένη εργασία, ο μεταβολισμός θα αυξηθεί στην περιοχή του εγκεφάλου αρμόδιου για την εργασία, αλλάζοντας το σήμα της εικόνας της μαγνητικής τομογραφίας. Έτσι, με την εκτέλεση ειδικών καθηκόντων που αντιστοιχούν σε διαφορετικές λειτουργίες, οι επιστήμονες μπορούν να εντοπίσουν το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη λειτουργία αυτή.
Πάλης ή αποφυγής: Ορισμένα γεγονότα δρουν ως «παράγοντες άγχους," σηματοδοτόντας το νευρικό σύστημα να παράγει ορμόνες για την αντιμετώπιση της αντιληπτού κινδύνου. Συγκεκριμένα, τα επινεφρίδια παράγουν περισσότερη αδρεναλίνη και κορτιζόλη, απελευθερώνοντας τες στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό επιταχύνει την καρδιά και τη ροή αναπνοής, και αυξάνει την πίεση του αίματος και το μεταβολισμό. Αυτές και άλλες φυσικές αλλαγές μας βοηθούσε να αντιδράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά υπό πίεση.
Αυτό είναι γνωστό ως «απάντηση στο στρες», ή πιο συχνά, ως η "μάχη ή πτήση ανταπόκρισης." Αλλά αν ακόμα και τα χαμηλά επίπεδα του στρες πάει για πολύ καιρό, μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία κάποιου. Το νευρικό σύστημα παραμένει ελαφρώς ενεργοποιημένο και συνεχίζει να εκκρίνει επιπλέον ποσά ορμονών του στρες για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφήνοντας στο άτομο αίσθημα εξάντλησης ή να νιώθουν συντριμμένοι, και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.
Αγχολυτικά μέτρα: Υπάρχουν διάφορες εύκολες, πρακτικά πράγματα που οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν για να μειώσει το ποσό του στρες στη ζωή τους. (1) Να είστε ρεαλιστές και να μην προσπαθείτε να είστε τέλειοι, ή να αναμένουμε από τους άλλους να είναι έτσι. (2) Να μην υπερ-προγραμματίζετε. Κοψτε μια δραστηριότητα ή δύο όταν αρχίσετε να αισθάνεσθε συγκλονισμένοι. (3) Πάρτε έναν καλό ύπνο το βράδυ. (4) Πάρτε την τακτική άσκηση για να διαχειριστεί το στρες - απλά να μην είναι υπερβολική ή ψυχαναγκαστική άσκηση - και να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή. (5) Μάθετε να χαλαρώνετε στο χρόνο σας θέτοντας στο πρόγραμμά σας ώρα για την ανάγνωση ή ένα ωραίο μεγάλο μπάνιο.
Σημείωση του συντάκτη: Αυτό το άρθρο δεν έχει σκοπό να παρέχει ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία.


Σχετικά Άρθρα