Μεταφράστε τη σελίδα

Αναζήτηση / Search

Socratic News


Are you interested in Democracy ?

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Λάθος η μεγάλη ιδεά που έχουμε οι άνθρωποι για τον εαυτό μας. Στην ουσία είμαστε χιμπατζήδες.

Νομίζουμε πως είμαστε κάτι ανώτερο και διαφορετικό από τα άλλα πλάσματα της φύσης. Πιστεύουμε πως είμαστε κάτι εκλεκτό. Για να δούμε όμως και τι λέει η λογική επιστημονική παρατήρηση της ίδιας μας της παρουσίας στην γη, και ας αφήσουμε επιτέλους της θεωρίες των μεταφυσικιστών θεολόγων κατα μέρους. Ας κατανοήσουμε επιτέλους την φυσική πρώτα, δηλαδή τα βασικά πράγματα. Δίχως την κατανόηση των απλών, τοποθετούμε όχι μόνο την σκέψη μας αλλά και την ύπαρξή μας ακόμα πάνω σε σαθρά θεμέλια, και σαν αποτέλεσμα, υποθηκεύουμε έτσι το μέλλον ολοκλήρου της υπαρξιακής μας οικοδομής. Ας μας επτραπεί εδώ να πούμε ότι ακόμα και ο κύριος Μιτάνι που έκανε την παρακάτω έρευνα, τρέφει ελπίδες για το ότι ο χιμπατζής και ο άνθρωπος είναι διαφορετικοί, όσον αφορά το θέμα της αδελφοκτονίας. Εγώ προσωπικά δεν βλέπω καμία σημαντική διαφορά.
Σαν λαός, εμείς οι Έλληνες γίναμε Χριστιανοί Ορθόδοξοι, ασπαστήκαμε δηλαδή μία ιδεολογία η οποία οδήγησε την σκέψη μας απο την πραγματικότητα της φυσικής στην επουράνια μεταφυσική. Το αποτέλεσμα των ιδεολογικών επιλογών μας δεν είναι παρά η ήττα από άλλους, λιγότερο μεταφυσικούς χιμπατζήδες, τους Τούρκους.


το παρακάτω είναι από το http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=175785
Οι χιμπατζήδες σκοτώνουν γείτονες για το ζωτικό χώρο τους
Μετά από τουλάχιστον 5 εκατ. χρόνια από τότε που οι άνθρωποι και οι χιμπατζήδες ακολούθησαν ξεχωριστή εξελικτική πορεία, φαίνεται πως έχουν ακόμα κάτι κοινό: σκοτώνουν τους ομοίους τους για να επεκταθούν.


Οι χιμπατζήδες ήταν γνωστό, χάρη στις έρευνες της διάσημης ζωολόγου Τζέιν Γκούντολ από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80, ότι σκοτώνονται μεταξύ τους κατά καιρούς, αλλά οι επιστήμονες μόνο τώρα, για πρώτη φορά, ανακάλυψαν το κίνητρο για αυτή τη συμπεριφορά: οι στενότεροι συγγενείς του ανθρώπου δεν διστάζουν να εξολοθρεύσουν τους γείτονές τους προκειμένου να βρουν ζωτικό χώρο και να επεκτείνουν την επικράτειά τους – κάτι που παραπέμπει σε ανάλογες ανθρώπινες δραστηριότητες από τα πανάρχαια χρόνια.

Η έρευνα, υπό τον καθηγητή οικολογίας και συμπεριφοράς των πρωτευόντων Τζον Μιτάνι του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, η οποία κράτησε δέκα χρόνια και μπορεί να ρίξει φως στην εξέλιξη της βίαιης συμπεριφοράς αλλά και της συνεργασίας στις πρώτες ανθρώπινες κοινωνίες, δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό βιολογίας “Current Biology”, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, τον «Γκάρντιαν» και το “Science”.

Η μελέτη έγινε στο Εθνικό Πάρκο Κιμπάλε της Ουγκάντα και κατέγραψε 21 φονικές επιθέσεις από χιμπατζήδες σε άλλους του είδους τους. Οι επιθέσεις συνήθως έλαβαν χώρα, όταν μικρότερες ομάδες χιμπατζήδων έκαναν «περιπολία» και εισήλθαν στην επικράτεια άλλων κοινοτήτων χιμπατζήδων.

Οι επιθέσεις μετά φόνου είχαν ως αποτέλεσμα την επέκταση κατά 22% της επικράτειας μιας κοινότητας χιμπατζήδων. Τα νικηφόρα ζώα αξιοποίησαν δεόντως τη νέα τους γη (που κάποτε ανήκε στα θύματα των επιθέσεων), απολαμβάνοντας νέα φρούτα και, ίσως περισσότερες, συντρόφους. Σε κάποια επίθεση μάλιστα, οι χιμπατζήδες προχώρησαν σε κανιβαλισμό στο πτώμα ενός νεαρού χιμπατζή που μόλις είχαν σκοτώσει.

Πάντως ο Μιτάνι εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τη σημασία της έρευνας σε σχέση με τους ανθρώπους. «Ο πόλεμος με την ανθρώπινη έννοια συμβαίνει για πολλές διαφορετικές αιτίες. Δεν έχω πειστεί ότι μιλάμε για το ίδιο πράγμα», τόνισε.

Σχετικά Άρθρα