Μεταφράστε τη σελίδα

Αναζήτηση / Search

Socratic News


Are you interested in Democracy ?

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Το Πείραμα Υπακοής (Milgram) ή όταν οι άμυαλοι άνθρωποι κάνουν πειράματα

Το Πείραμα Υπακοής (Milgram)

Όταν οι άσχετοι, συμμετέχουν σε πειραματισμούς, απλά θεωρούν τον εαυτό τους ανεύθυνο, και ζητούν από κάθε ανώτερο τους να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις τους, αφού οι ίδιοι δεν έχουν μέτρο ελέγχου, τυφλοί που θέλουν να μετέχουν σε ψευδείς πράξεις επιστήμης, τη στιγμή που οι ίδιοι είναι τα πειραματόζωα του πειράματος.


Κάθε αμαθής άνθρωπος που αναλαμβάνει θέσεις διαχείρησης, είναι τυφλός εκτελεστής εντολών ανωτέρων του, καιι ενώ δέχεται να αναλάβει μέρος από τα φανταστικά επιτεύγματα, ως παράσημα, χρηματισμό και προαγωγή, όταν έλθει η ώρα να πληρώσει για τις καταστροφές και τις ανωμαλίες που προξένησε κατά την παράλογη πρακτική που ονόμασε κάποιος επιστήμη και αυτός του αποδέχτηκε, τότε κοιτά να εναποθέσει τις ευθύνες του σε ανώτερους του που εκείνος νομίζει ότι ξέρουν καλύτερα άρα και έχουν περισσότερη ευθύνη από αυτόν.



Πόσο λάθος είναι λοιπόν να δίνουμε θέσεις επιστημονικές σε άσχετους, αγράμματους και φιλόδοξους αγροίκους. Όσο αγροίκοι είναι εκέινοι, τόσο είναι και εκείνοι που διορίζουν τιούτους ανθρώπους σε θέσεις μετοχικής ευθύνης.

Η επιστήμη γίνεται από επιστήμονες, με επιστημονικές μεθόδους, με επιστημονικές γνώσεις, με επιστημονική επιβεβαίωση του κάθε βήματος.

Όποιος επιτήδειος προσπαθεί να αποσπάσει κάτι με αναξιότητα, χρησιμοποιεί την μυστικότητα, την μισή αλήθεια, την απειλή, την απάτη, το ψεύδος, τη συκοφαντία και την κακολογία εναντίον άλλων που τους θεωρεί εμπόδιο στα σχέδια του.



Σχετικά Άρθρα



1 σχόλια:

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλε amfipolis
Εκπλήσσομαι που κι εσύ είχες δημοσιεύσει ανάρτηση πριν λίγο καιρό για το ίδιο θέμα και δεν το είχα καταλάβει!

Δεν ξέρω αν μπορεί να εξηγηθεί μόνο με την αμάθεια το πείραμα του Milgram. Το «δεν ήξερα», που μπορεί να αναφέρει κάποιος, είναι απλά μια εκ των υστέρων εκλογίκευση... Στην πραγματικότητα, πιστεύω το «μέτρο ελέγχου» που ανέφερες είναι σημαντικότερος παράγοντας, όπως και τα τυχόν στοιχεία σαδισμού και υποβολιμότητας του κάθε ατόμου.